Consells mèdics: que els problemes de salut no t’amarguin el viatge d’estiu
Por: RACC Blog
No deixis que res ni ningú posi en perill el teu viatge d’estiu! Et donem alguns consells perquè tot rutlli a la perfecció…
Consells pel teu viatge d’estiu
1) Tingueu a mà les dades de contacte de l’ambaixada o consultat que ens correspon, del telèfon d’emergències del país, i del telèfon d’assistència de l’assegurança en viatge, per a més tranquil·litat.
2) Si utilitzem el cotxe, cal tenir present una sèrie d’indicacions:
- En cas de viatjar amb nens hauríem de disposar, també en cotxes de lloguer, dels sistemes de retenció infantil adequats al seu pes i edat i de utilitzar-los sempre, per curt que sigui el desplaçament (salven vides).
- No realitzar trams molt llargs de conducció, aturar-se a descansar sempre que notem signes de fatiga (cada 2 hores o 200 km, a manera d’orientació).
- Informar-nos dels medicaments que poden interferir en una correcta conducció.
3) Si utilitzem l’avió, no hauríem d’oblidar:
- Alguna jaqueta per evitar canvis bruscos de temperatura, ja que tant als aeroports com als avions els aires condicionats solen funcionar a tota potència.
- Consultar amb el metge si hem de fer un vol –en especial de llarga distància– amb nens petits, o si esteu embarassada o en cas de malalties cròniques pulmonars, del cor, de circulació, d’oïda, etc.
- Evitar la Síndrome de la Classe Turista: contraure i relaxar la musculatura de les cames durant el vol, fer rotacions de turmells, flexo-extensió dels peus i rotació del cap i de les espatlles, no creuar les cames i intentar aixecar-se de tant en tant, així com no portar roba ajustada i beure abundant aigua i evitar l’alcohol.
- Per minimitzar els inconvenients del jet lag, pots consultar el metge, que pot recomanar medicació d’ús puntual.
4) En qualsevol destinació hi ha una sèrie de consells que a manera de resum serien:
- Aplicar sempre l’adequada protecció contra el sol (barret i locions).
- Hidratar-nos bé en tot moment, assegurant-nos, en segons quins països, de consumir només aigua embotellada i glaçons de gel que provinguin d’aigua embotellada o de solucions de potabilització (també val per a la higiene dental).
- En països poc desenvolupats no consumir menjar d’origen animal cru ni fruites o verdures crues sense pelar.
- Si patim descomposició o vòmits, la primera mesura és intentar rehidratar amb una solució rehidratant presa a cullerades petites cada 2-3 minuts i fins que puguem començar a ingerir aliments sòlids.
- Cal desconfiar dels animals domèstics dels quals no tenim referències. Si patim una mossegada o qualsevol tipus de ferida d’un animal, rentar amb abundant aigua i sabó la lesió, aplicar un desinfectant i acudir al centre mèdic més proper.
- Els mosquits estan actius sobretot des de la posta del sol fins a l’alba i caldrà extremar les precaucions. Utilitzar repel·lents.
Durant un desplaçament fora de casa, podem adoptar diverses mesures per minimitzar els inconvenients que puguin sorgir a nivell de salut. Tot i així poden aparèixer dubtes tant en la preparació del viatge com durant el mateix. Al Servei Mèdic del RACC ens podeu trobar les 24 hores del dia durant els 365 dies de l’any per assessorament mèdic telefònic sobre aquest i qualsevol altre tema mèdic del vostre interès.
Per Olga Marsan, Metge del Servei d’Assistència Mèdica 24 hores del RACC