Viu les millors experiències gastronòmiques a les teves escapades
Por: RACC Blog
T’agrada gaudir de la bona taula, descobrir aromes, sabors i textures nous? Si has respost a tot que sí, hi ha mil i un països a Europa on pots viure una gran experiència gastronòmica amb els seus plats més tradicionals.
Suïssa, el país del formatge. El formatge protagonitza molts dels plats que es mengen a Suïssa, ja que produeixen fins a 450 formatges diferents, entre els quals alguns tan coneguts com l’emmental, l’appenzeller, el gruyère o el tête de moine. La cuina helvètica recull influències dels seus veïns, Alemanya, França i el nord d’Itàlia, i ofereix plats variats i contundents per afrontar el fred. Ja sigui en un dels magnífics restaurants panoràmics des d’on gaudir dels cims nevats com a les acollidores cases de fusta dels petits pobles de muntanya, ningú no pot marxar de Suïssa sense haver compartit una fondue de formatge, de carn o de xocolata, o una raclet , a base de formatge fos i carn a la graella davant d’una foguera de llenya.
Raclet de carn i hortalisses, amb pales
per fondre el formatge. Foto de Chezshai.
Estofat de carn, a Irlanda. La terra irlandesa no és molt fèrtil, ja que sota els extensos prats verds el subsòl és pobre i pedregós. No obstant això, els irlandesos han sabut aprofitar al màxim el poc que la seva terra els ofereix: excel·lents patates, una carn tendra i sucosa i un ordi molt aromàtic per elaborar la famosa cervesa Guinness o el seu emblemàtic whisky Jameson. A tots els pubs i a preus econòmics pots degustar generosos plats de carn rostida, en hamburguesa o el seu famós estofat Irish stew, que consta de carn de xai, patates i hortalisses, i tot ambientat amb música folk en viu. La diversió, que comença d’hora, està assegurada.
Típic menú irlandès, amb Irish stew
i cervesa irlandesa. Foto de Daspunkt.
Grècia, bressol de la cuina més saludable. Matèria primera de gran qualitat i plats senzills que et permeten apreciar tots els sabors propis de la cuina mediterrània és el que trobem durant la nostra estada a qualsevol de les illes gregues. Les olives, el iogurt, el cogombre, el tomàquet i l’oli d’oliva que componen l’amanida grega o el peix i el marisc frescos són els aliments més frescos i naturals que ofereix Grècia. Però també podem descobrir receptes més elaborades com els dolmades farcits (fulles de parra farcides d’arròs o carn), l’spanakopita (pastís d’espinacs i formatge feta), el saganaki (formatge fregit) o el gyros, carn rostida amb salsa tzatziki (salsa de iogurt) i acompanyada amb pa de pita. A qualsevol illa, a l’hivern o a l’estiu, trobaràs una taverna oberta on podràs assaborir totes aquestes exquisideses que amenitzaran qualsevol visita cultural.
Deliciós gyros, amb salsa tzatziki i amb
pa de pita. Foto de Jeffreyw.
La paprika és l’estrella a Hongria. Al cor d’Europa la cuina es realça amb pebre vermell en totes les seves versions, des de la més suau a la més picant. El gulash, un deliciós estofat de carn amb ceba, patata i paprika, proporciona l’energia suficient per afrontar els rigors de l’hivern de l’Europa central. A Budapest, per exemple, pots gaudir d’un suculent menú magiar després d’haver estat en un dels nombrosíssims balnearis que es reparteixen per la ciutat i amb preus populars. A més en alguns restaurants s’ofereixen actuacions en directe de virtuosos del violí, ja que el poble hongarès és un gran amant de la música, especialment de la clàssica.
Gulash o estofat de carn amb paprika.
Foto de James.
Qui pot resistir-se a un pastís sacher? La cuina austríaca s’assembla a la de la seva veïna, Alemanya, on predominen les famoses salsitxes, la col i la kartoffelsalat o amanida de patata, a més de l’exquisit pastís strudel de poma. No obstant això, la gastronomia austríaca ens ofereix també delicioses sopes, com la de tomàquet, la de ceba i la frittantensuppe, un brou de carn al qual se li afegeixen tires de truita. La cirereta d’aquests plats tan poc lleugers com irresistibles, la posa el deliciós pastís sacher que podem degustar en alguns dels cafès de la ciutat, entre ells el de l’Hotel-cafeteria Sacher, al centre de Viena, on es van crear, a finals del segle XIX, aquestes emblemàtiques postres de xocolata i melmelada, que van acompanyades sempre amb nata i un got d’aigua.
Pastís sacher tal com el serveixen a l’hotel
que el va inventar el 1876. Foto de Carlos Jiménez Ruiz.
Recuperar l’energia amb els plats aranesos. I no cal marxar molt lluny de casa per gaudir de la millor taula d’hivern. A la Vall d’Aran no hi ha res més reconstituent després d’una jornada d’esquí a Baqueira Beret que menjar-se una contundent olla aranesa, una sopa composta de tot tipus de carns, mongetes, arròs, fideus i fins i tot ou i pa; un confit d’ànec o un nutritiu civet de senglar, un estofat de carn de senglar regada amb vi negre i xocolata negra. Això sí, convé no anar a dormir immediatament ja que la digestió tampoc és ràpida.
L’olla aranesa és un gran plat únic.
Foto de juancandela225.
Hi ha altres moltes destinacions tant apreciades com les que hem citat anteriorment des del punt de vista gastronòmic, com les nostres veïnes Itàlia, Portugal i França, per això anima’t a trencar la teva letargia hivernal organitzant una escapada per gaudir d’un dels grans plaers de la vida: menjar bé. Triïs el destí que triïs, viatja amb el RACC: centra’t a passar-t’ho bé i oblida’t de problemes.