Viatjaré a un país exòtic. Em vacuno?

Por: RACC Blog

Vacunes i viatges

Imatge: David Blackwell

Si enguany te’n vas de vacances a un país llunyà, tropical o en vies de desenvolupament, potser et caldrà protegir-te de malalties com el tifus, la malària, l’hepatitis A o la febre groga.

Per a saber quin tipus de vacunes són les que més et convenen segons la zona que visitis, el millor és que t’adrecis a un centre de vacunació internacional. Fes-ho, com a mínim, entre sis i quatre setmanes abans de marxar perquè algunes vacunes necessiten aquest temps per a protegir-te al màxim. Tingues en compte que no totes són injectables: algunes s’administren en pastilles abans del viatge, durant i després, com passa amb la malària.

Informació, recursos i eines

En la majoria de casos, vacunar-te no és obligatori, tot i que la protecció davant de trastorns com la febre groga o la meningitis meningocòccica sí que és obligatòria en alguns països. Si és el teu cas, no oblidis posar a la maleta junt amb la resta de documentació de viatge el certificat internacional de vacunació, que et proporcionaran en el moment de vacunar-te: te’l poden demanar a l’aeroport i negar-te l’entrada si no el tens. Ah, i si viatges amb la teva mascota recorda que també cal vacunar-la.

Una altra eina útil és el mapa interactiu de salut de la OMS per a viatgers internacionals, que ofereix informació molt visual sobre les àrees de risc de les principals malalties que poden afectar els estrangers.

Com podem reduir encara més el risc

Malgrat que les possibilitats de contraure aquestes malalties es redueixen notablement amb unes pautes de vacunació adequades, “les vacunes no protegeixen totalment el 100% dels receptors”, adverteixen des del Ministeri de Sanitat. Per a disminuir encara més aquest risc és important conèixer les mesures següents:

  • L’aigua, sempre embotellada. Si està en mal estat pot transmetre a través seu malalties com el tifus o l’hepatitis A.
  • Fes servir repel·lents d’insectes, que reduiran el risc que el mosquit responsable de la transmissió de la malària et piqui. El Ministeri de Sanitat aconsella triar els que continguin DEET, IR3535 o Icaridin. A les zones més rurals també pot ser necessari l’ús d’una mosquitera a la nit.
  • Els animals també poden ser el vehicle de transmissió de malalties com la ràbia o algunes malalties hemorràgiques. Evita-ho no tocant-los, ja siguin salvatges com domèstics.
  • Camina sempre calçat. Als sòls pantanosos dels llacs poden viure larves capaces de penetrar la pell i causar malalties.

I un cop a casa…

Marejos, febre, mal de cap o dolor muscular… són alguns dels signes d’alerta comuns que provoquen les malalties tropicals. Si els sents aquests símptomes fins a un any després del viatge, vés al metge i informa’l de quina va ser la teva destinació de vacances: tingues en compte que algunes d’aquestes malalties provoquen símptomes fins a uns quants mesos després d’haver-les contret.

Per a ampliar una mica més les recomanacions generals que cal seguir en els viatges internacionals, pots veure aquests consells de la Conselleria de Salut d’Andalusia.

Tens més dubtes relacionats amb les vacunes o altres aspectes mèdics relacionats amb el teu pròxim viatge? Recorda que, si ets Soci Travel, tens a la teva disposició un Metge de guàrdia 24 hores per resoldre-les.