Ulleres de sol: quines van millor per conduir?

Por: RACC Blog

A l’estiu, a causa de la intensitat dels raigs solars, augmenten les possibilitats que ens enlluernem quan conduïm. Cal no oblidar que l’enlluernament representa un important impediment en la conducció, que ens posa en perill tant a nosaltres com a la resta de conductors i vianants. Escollir les ulleres de sol adequades pot evitar més d’un ensurt, ja que gràcies a elles es redueix el risc d’enlluernament i també la fatiga visual.

Gafas de sol polerizadas

Les polaritzades, molt recomanables

D’entre l’ampli ventall de possibilitats que existeix a l’actualitat, les ulleres de sol amb vidres polaritzats estan especialment recomanades per conduir. El motiu? Eliminen els reflexos que els raigs del sol generen a les superfícies planes (com, per exemple, els edificis verticals amb grans vidrieres o una carretera mullada), que poden provocar un gran enlluernament al volant. Per descomptat, el millor és adquirir-les en centres autoritzats, que garanteixen que estan homologades i que compleixen amb la normativa europea (porten la marca CE).

Fixa’t també en el filtre solar: per conduir a l’estiu el més recomanable és el 3, que protegeix la nostra vista els dies assolellats. Però no caiguis en l’error d’adquirir unes ulleres amb filtre 4, massa fosques per conduir amb seguretat.

I si a més a més són fotocromàtiques…

Els vidres amb filtres fotocromàtics tenen la capacitat d’adaptar-se a la llum ultraviolada que reben, s’aclareixen si és feble (per exemple, en un túnel) i s’enfosqueixen si és intensa (com en un dia assolellat).

Actualment és possible trobar ulleres de sol que uneixen ambdues tecnologies: la fotocromàtica i la polaritzada. Això les fa especialment adequades per conduir, tal com mostra aquest didàctic vídeo de Transitions Optical.

Portar les ulleres adequades et protegirà contra enlluernaments al volant, però per estar segur que saps com reaccionar davant d’altres situacions imprevistes al volant pots apuntar-te als cursos de conducció segura del RACC, on també t’ajudaran a saber com preparar-te davant els possibles imprevistos a la carretera, ensenyant-te a dominar el cotxe.

Consells especials per a motoristes

Si vas amb moto, a més de triar unes lents que et protegeixin del sol de forma adequada, t’has de fixar en la forma com estan fetes les ulleres i amb quins materials. La Direcció General de Trànsit (DGT) recomana sempre comprovar que entren bé al casc sense necessitat de forçar-les i que no produeixen cap molèstia quan es porten. Les patilles han de ser flexibles, cosa molt important per evitar possibles ferides en cas de xoc. I el mateix passa amb les lents: les de policarbonat són especialment resistents als cops.

I no està de més portar unes ulleres de sol de recanvi, tant si les fas servir graduades com si no.