Què és i què cobreix la targeta sanitària europea?
Per: Sandra Mariages
A l’hora de preparar un viatge, una de les coses que no heu d’oblidar és la documentació: DNI/passaport, carnet de conduir, assegurança de viatge, visat en cas necessari o la targeta sanitària europea han d’anar sempre amb tu, però d’aquesta última moltes vegades ens n’oblidem! O, fins i tot, potser no saps que existeix 😱.
Saps per a què serveix la targeta sanitària europea i què cobreix? Si has de viatjar per Europa, tramita-la, mai se sap què pot passar i és millor prevenir que lamentar. Tot seguit, t’expliquem què és i com obtenir-la:
Què és la targeta sanitària europea (TSE)?
Amb la targeta sanitària europea pots rebre assistència mèdica si, estant de viatge (per lleure, treball o estudis) a qualsevol dels estats membres de la UE, a més d’Islàndia, Liechtenstein, Noruega i Suïssa, et trobes malament o pateixes algun accident que requereixi visitar un centre mèdic o hospitalari.
Què cobreix la targeta sanitària europea?
La TSE et dona dret de rebre les prestacions sanitàries amb les condicions de salut pública de la destinació on siguis, és a dir, pots ser atès amb les mateixes condicions de qualsevol persona que visqui i treballi en aquest país.
Però, compte!, perquè no a tots els països les prestacions sanitàries públiques són iguals, per exemple, pot ser que algunes proves no h estiguin incloses o pot existir copagament, com passa en països com França, Gran Bretanya o Alemanya.
Per no emportar-te sorpreses, et recomanem que verifiquis abans d’emprendre el viatge les cobertures que té a cada país o bé que et descarreguis l’app de la Seguretat Social.
TSE versus assegurança de viatge o TSE + assegurança de viatge?
Si et preguntes si viatjant amb la targeta sanitària europea no cal contractar una assegurança de viatge, la resposta és que el més recomanable és tramitar-los tots dos, ja que la targeta no és una alternativa a una assegurança de viatge, sinó que és complementària.
Com ja hem dit, la TSE pot no cobrir el 100% de les possibles despeses mèdiques, i tampoc cobreix altres prestacions importants que amb una assegurança per viatjar sí que tindràs incloses com, per exemple, repatriació o despeses de recerca i salvament, cobertura per pèrdua o dany d’equipatge, tornada anticipada, responsabilitat civil, pèrdua de vols, overbooking, etc.
Pots comprovar preus i cobertures de la teva assegurança de viatge a www.racc.es.
Com es tramita la TSE?
La targeta es pot sol·licitar de tres maneres diferents:
- A la seu electrònica de la Seguretat Social, és a dir, on line, aquí.
- Presencial a un centre d’atenció i informació de la Seguretat Social.
- Imprescindible sol·licitar cita, informa-te’n aquí. Atenció telefònica: 901 10 65 70 / 91 541 25 30.
Sobre la tramitació de la targeta sanitària europea:
- La targeta és física i gratuïta i el temps d’enviament és d’aproximadament 5 dies, però, per si de cas, et recomanem tramitar-la amb més temps, per si trigués més.
- De totes maneres, si el teu viatge és imminent, pots sol·licitar el certificat provisional substitutori de la TSE, que és un document pdf temporalment vàlid per viatjar.
- La TSE té una validesa de 2 anys des del moment de la seva expedició. Un cop caducada, cal tornar-la a sol·licitar per les mateixes vies que hem esmentat abans.
- La targeta no és vàlida si el viatge es produeix exclusivament per rebre un tractament específic.