Son i molèsties a l’estómac? Com sobreviure al jet lag

Por: RACC Blog

Els esforços per estalviar aquest any han valgut la pena: per fi has pogut viatjar a aquest país tan llunyà que somiaves trepitjar de fa temps. Però la veritat és que has arribat fa pocs dies i no et trobes gens bé: pateixes dolor muscular i cansament generalitzat, et costa moltíssim dormir a la nit i tens son durant el dia, tens mal de cap, de sobte pateixes problemes de trànsit intestinal (restrenyiment o diarrea), et costa molt concentrar-te i fins i tot, si ets dona, notes les típiques molèsties de la regla tot i que no la tens. “Què em passa?” Et preguntaràs. El jet lag és la resposta més freqüent.

jetlag_CAT

Quan el cicle son-vigília s’altera

El jet lag es produeix a causa del desajust entre el nostre ritme circadià, acostumat a l’horari de la zona on vius, i els senyals que rep al nostre lloc de destinació. Per exemple, si viatges a Austràlia és molt probable que et costi dormir a les nits: pensa que quan allà el rellotge marca la mitjanit a Espanya són les quatre de la tarda.

Es calcula que per cada hora de diferència, el nostre cos pot trigar un dia a adaptar-se al canvi horari. I això pot alterar no només el cicle son-vigília, també altres funcions del cos com el trànsit intestinal.

Prendre durant uns dies melatonina, una hormona estretament relacionada amb la regulació del nostre rellotge intern, pot ajudar-te a reduir els símptomes del jet lag un cop ha aparegut. Consulta-ho amb el teu metge i, en tot cas, recorda que gràcies a l’assistència sanitària del RACC pots disposar d’un metge 24h per resoldre els teus dubtes.

Finalment tingues en compte que, tant abans com una vegada has arribat al teu destí, prendre senzilles mesures com les següents t’ajudarà a prevenir el jet lag i també a reduir-ne els molestos símptomes, que poden fer que no comencis amb bon peu les merescudes vacances.

 

Creativitat: Ferran Morales