Smartwatch: serà el 2015 l’any dels rellotges intel·ligents?

Por: RACC Blog

Apple watchQue aixequin la mà els que ja no fan servir rellotge, almenys en part, perquè miren l’hora al mòbil. Heu estat uns quants, oi? I no obstant això, aquest any s’està parlant molt dels smartwatch, o rellotges intel·ligents, que encara que ja porten uns quants anys al mercat recentment se n’està parlant més a causa que Apple ha presentat el seu, l’Apple Watch, que es començarà a vendre el 2015. En aquesta ocasió Apple no és pionera (Sony i Samsung, entre altres, han arribat abans), però pel pes de l’iPhone entre els smartphones i que l’Apple Watch hi vagi lligat, ha estat un anunci molt comentat.

I parlant del tema, com n’és, de curiosa, la tecnologia: fins fa uns anys, els consumidors volíem mòbils més i més petits, perquè era més còmode portar-los i usar-los, però amb la millora de les seves funcionalitats i l’augment de la pantalla aquests terminals han “crescut” altra vegada amb rapidesa i són ara molt més grans que els seus avis de fa una dècada. I precisament això, la mida molt gran dels nous smartphones, és una de les causes per les quals potser el rellotge intel·ligent pot triomfar com a concepte: qui es vol treure un mòbil enorme de la butxaca o de la bossa només per mirar l’hora o canviar la cançó?

Què és un rellotge intel·ligent?

Smart watch SonyQuè és exactament aquest nou dispositiu que s’està posant de moda? Podríem definir-lo com un rellotge de polsera amb funcionalitats que van molt més enllà de donar l’hora o altres utilitats relacionades amb aquest tema (com les alarmes, el cronòmetre, els temporitzadors, etc.).

Aquestes noves funcionalitats no són noves en si mateixes, la novetat ve per dos motius: el primer, la miniaturització, gràcies a la qual és possible incloure en tan poc espai la tecnologia necessària per poder tenir aquestes funcions avançades en un dispositiu molt petit. I la segona explicació és que no tota la tecnologia és a l’smartwatch; en molts models de rellotge intel·ligent, les funcionalitats provenen directament del telèfon intel·ligent, i el rellotge actua fonamentalment com a pantalla del que passa al telèfon.

Quins són alguns dels principals avantatges dels rellotges intel·ligents?

Com diem, moltes d’aquestes prestacions no són noves, sinó que són una prolongació del que ens ofereix el nostre smartphone, però amb la comoditat de ser molt més petit i portar-lo al canell. Vegem-ne algunes:

  • Acceleròmetre i sensor de freqüència cardíaca: L’acceleròmetre és un xip que permet detectar si l’smartwatch està en vertical o en horitzontal, cosa que resulta útil per mostrar el contingut de les aplicacions de forma més còmoda en funció de la posició en què tinguem el rellotge. També permet mesurar amb precisió el moviment físic que fem, cosa que resulta important per a les apps esportives, com les de running. Són funcionalitats que ajuden a controlar l’activitat física i fins i tot quantes calories es cremen mentre fem exercici.
  • Possibilitat d’interactuar amb el rellotge a través de la veu: igual com els smartphones, els rellotges intel·ligents permeten sol·licitar-los la informació que necessitem mitjançant la veu.
  • Agenda, calendari: Els rellotges intel·ligents, perfectament comunicats amb el nostre smartphone i integrats a ell, permeten consultar agenda i calendari i crear-hi entrades noves.
  • Comunicacions: Per descomptat, com no podia ser d’una altra manera, aquests rellotges permeten veure i respondre missatges, fer trucades i consultar les notificacions sobre la marxa. I pots començar una trucada al rellotge i continuar-la a l’smartphone.
  • Control de la música: sense treure el mòbil de la butxaca, es pot canviar la cançó o l’artista amb un simple toc a l’smartwatch.

Es popularitzaran els smartwatch? És fa difícil saber-ho, però les principals marques d’smartphone en semblen convençudes. Per cert, sabies que el RACC disposa d’un servei de telefonia mòbil amb qualitat, bon servei i tarifes excel·lents? Comprova-ho.