Ruta per carretera des de la Seu d’Urgell a Figueres

Per: Sandra Mariages

Grand Tour de Catalunya

El Grand Tour de Catalunya t’inspira per viatjar com es feia abans, per carretera, sense pressa i al teu aire. Un gran viatge de 2.000 km dividit en 5 trams entre els quals destaca la ruta de la Seu d’Urgell a Figueres, gairebé 360 quilòmetres de paisatges tan variats que passaràs de les muntanyes dels Prepirineus als volcans de la Garrotxa, per arribar al final del recorregut a la singular població de Figueres, famosa per ser la ciutat natal de Salvador Dalí i on podràs visitar el seu museu.

Ruta de la Seu a Figueres: informació i consells

  • Aquesta ruta de la Seu a Figueres per carretera que et proposem a continuació està inspirada en un dels trams del Grand Tour de Catalunya i es pot fer fàcilment en una setmana.
  • El Grand Tour de Catalunya es divideix en diversos trams, que pots fer per separat o en un gran viatge. Aquí pots agafar idees per completar el teu viatge:
  • Ruta Grand Tour de Catalunya a Tarragona.
  • Ruta Grand Tour de Catalunya a Lleida.
  • Ruta Grand Tour de Catalunya a la Seu.
  • És un recorregut per carretera amb diverses parades en ruta durant cadascuna de les etapes, per la qual cosa és una opció perfecta per fer-la amb cotxe, moto o, fins i tot, caravana o camper. El que importa és gaudir de l’experiència al teu aire.
  • Per pernoctar et recomanem la llibertat i la comoditat que ofereixen els càmpings de la zona que visitem, que a més ofereixen tarifes reduïdes Camp&Go per a estades curtes (segons disponibilitat).

Gran Tour de Catalunya: de la Seu a Figueres

En total aquest recorregut consta de 5 etapes, pots fer les parades i les visites que et recomanem a continuació, però recorda que l’essència del viatge és deixar-se sorprendre a cada pas, com feien els viatgers d’abans, així que no és mala idea deixar sempre una mica de marge per a la improvisació:

Etapa 1: de la Seu a Bagà

El punt de partida d’aquest viatge és la Seu d’Urgell, famosa per la catedral de Santa Maria de la Seu, l’única totalment romànica a tot Catalunya.

Des d’aquí et recomanem conduir per la carretera escènica que uneix la Seu amb Gósol, travessant els paisatges del parc natural Cadí-Moixeró i pobles amb encant com el Ges, Adraén, Fórnols, Cornellana i Tuixent, entre altres.

Si vols donar un toc cultural al viatge, has de saber que Gósol va ser lloc d’inspiració per a Pablo Picasso –es diu que aquí es va iniciar en la seva època cubista– i pots aprendre més sobre la seva història i el seu art al Centre Picasso de Gósol.

Per contra, si prefereixes estar més en contacte amb la natura, avui et proposem posar-te les botes i pujar al Pedraforca, la muntanya més emblemàtica de Catalunya.

La destinació final d’avui fins on et recomanem conduir per dormir és Bagà, capital de l’Alt Berguedà.

Una altra opció és pernoctar a la Cerdanya, on et recomanem el Càmping Stel Puigcerdà o Càmping Pirineus.

Ruta de la Seu a Figueres

Grand Tour de Catalunya | Pedraforca

Etapa 2: de Bagà a Ripoll, passant per la Cerdanya

Durant aquesta ruta de la Seu a Figueres et proposem endinsar-te també a la Cerdanya, on pots visitar algun dels disset municipis que conformen la comarca com Bellver de Cerdanya, Puigcerdà, Llívia, on trobaràs la farmàcia més antiga d’Europa, Urtx, Alp, on hi ha les pistes d’esquí de la Molina i la Masella, Das o Meranges.

Tampoc et pots perdre Castellar de n’Hug, el naixement del riu Llobregat, que pots veure fent un petit recorregut a peu molt senzill, i també punt d’arribada del famós Tren del Ciment, ideal per fer amb nens.

La ruta d’avui continua fins a Ripoll, amb el seu important monestir d’origen medieval, on et suggerim arribar per passar aquesta nit del viatge.

Ruta de la Seu a Figueres en coche

Grand Tour de Catalunya | Tren del Ciment

Etapa 3: Ripoll, Vall de Núria, Camprodon i Olot

Sortim de Ripoll cap a Ribes de Freser per agafar el tren cremallera fins a la magnífica Vall de Núria. Un cop allà, hi ha l’opció de fer algunes rutes de trekking de diverses dificultats i visitar el santuari abans de baixar per seguir cap al següent destí, el poble de muntanya de Camprodon, que és a uns 40 quilòmetres de distància.

Avui acabem el dia canviant completament de paisatge i passant de les muntanyes dels Prepirineus als volcans d’Olot, però abans, si disposem de temps, val la pena fer una parada en algun dels pobles amb encant que trobem en aquesta ruta per carretera, com ara Beget o Castellfollit de la Roca.

Per dormir aquesta nit et recomanem el Càmping La Fageda, a Santa Pau, o el Càmping el Llac, a Banyoles.

Vall de Núria Grand Tour de Catalunya

Grand Tour de Catalunya | Vall de Núria

Etapa 4: els volcans d’Olot

Ens despertem avui en un entorn únic: el parc natural de la zona volcànica de la Garrotxa. Visita imprescindible aquí són els volcans de Santa Margarida i el Croscat, la Fageda d’en Jordà i el bonic poble de Santa Pau.

Visitar tots aquests llocs t’ocuparà tot el dia, però deixa una mica de temps per passejar també per Olot abans d’agafar la carretera cap a Banyoles, on et recomanem pernoctar en algun dels càmpings o glàmpings que hi ha prop del llac.

Viaje en coche por Cataluña

Grand Tour de Catalunya | Volcans de la Garrotxa

Etapa 5: del llac de Banyoles a Figueres

L’última etapa d’aquesta ruta de la Seu a Figueres la dediquem a gaudir del llac de Banyoles, ja sigui fent un recorregut a peu al voltant del llac o passant-ho bé practicant algun esport aquàtic com el caiac, si el temps acompanya.

Tot seguit, ens posem en marxa per visitar el nucli antic de Besalú, amb el seu famós pont romànic sobre el riu Fluvià i el barri jueu.

Un cop acabada la visita de Besalú és l’hora de recórrer els 25 quilòmetres que falten per arribar a Figueres, on hi ha el Museu Dalí i que és el punt final d’aquesta ruta per carretera.

Ruta de la Seu a Figueres

Grand Tour de Catalunya | Besalú