Revetlla de Sant Joan: Alerta! Amb els petards no s’hi juga

Por: RACC Blog

Coets, petards i bengales són una de les senyes d’identitat de la revetlla de Sant Joan, i llançar-ne agrada als petits… i també als grans. Però fer-ho de forma incorrecta o imprudent pot provocar no només cremades: oïdes i ulls també poden danyar-se.

Així pateixen les teves orelles i la teva vista a la Revetlla de Sant Joan

Sabies que en explotar els petards poden generar entre 65 i 120 decibels? I que segons l’OMS el límit de temps que podem estar escoltant un soroll de 120 decibels sense posar en risc la nostra salut auditiva és només de 9 segons? Aquesta dada pot donar-te una idea de per què, després d’una llarga nit de revetlla, les nostres oïdes poden acabar danyades. Els acúfens (sentir un soroll constant encara que s’estigui en un entorn silenciós) són un dels trastorns més freqüents. I encara que de vegades només duren unes hores, segons com es poden convertir en crònics i molt molestos. Cal no oblidar tampoc que si un petard explota molt a prop de l’orella pot provocar que el timpà es perfori.

Revetlla de Sant Joan

Claus per evitar que un petard et fastiguegi la revetlla de Sant Joan

Amb una correcta manipulació dels petards i seguint unes normes de seguretat bàsiques, com les que recull el següent vídeo elaborat per una empresa dedicada a la venda de petards.

Així, és important que tinguis en compte el següent:

  • Compra’ls únicament en establiments autoritzats i, abans de decidir-te per uns o altres, fixa’t en la seva categoria. La I identifica els de baix risc, mentre que la III s’utilitza per als d’alt risc, que únicament poden utilitzar els majors d’edat.
  • Els nens han de llençar els que siguin apropiats a la seva edat i sempre sota supervisió d’un adult. No hem d’oblidar, per exemple, que a Catalunya més de la meitat de les lesions greus que es produeixen per manipulació d’artefactes pirotècnics afecten infants i adolescents.
  • Abans de llençar un petard, llegeix les instruccions de com fer-ho i comprova que està en bon estat (mai no els obris ni manipulis). Com a norma general encén-lo sempre a terra, mai quan el tinguis a les mans, i utilitza una metxa per fer-ho.
  • Fes-los servir de manera responsable. Res de llançar-los contra algú, encendre’ls dins de casa, al cotxe, al balcó o a la finestra. Tampoc s’han de guardar a les butxaques: deixa’ls sempre al seu embolcall original.
  • Respecta una distància prudencial de seguretat. Mentre s’encenen, allunya-te’n: evitaràs possibles cremades o danys als ulls o a les orelles. Utilitzar taps per a les orelles també pot protegir-te. I vigila que els nens no es freguin els ulls després de llançar un petard (els podrien entrar restes de pólvora).

Si, malgrat tot, et cremes…

  • Si la cremada és lleu, refreda la zona afectada sota un raig d’aigua freda (mai gel) durant 5 minuts i cobreix amb una gasa o bena estèril (no hi aplics abans cremes ni pomades).
  • Si veus que és molt gran o et surten butllofes (que no has de rebentar), sol·licita assistència mèdica. Recorda que, davant de qualsevol emergència, el RACC disposa d’un servei mèdic 24h, que també pots utilitzar la nit de la revetlla de Sant Joan.