Quanta propina s’ha de deixar a l’estranger?

Por: RACC Blog

Ho tens tot a punt: passaport, ruta amb els principals punts d’interès, allotjament, vacunes si cal… Però quan aterres al teu lloc de destí i et prens la primera copa per celebrar que estàs de vacances apareix el dubte…: he de deixar propina o no? I si és que sí, quanta? Segur que alguna vegada t’ha passat, oi?

En això de les propines, també, cada país és un món. En alguns, com els Estats Units, són gairebé obligatòries. En canvi en altres, com el Japó, no està ben vist deixar propina. Perquè ho tinguis més clar abans d’agafar la maleta, i ho puguis contemplar també al teu pressupost de viatge, et donem algunes claus.

propina

10%, la xifra màgica

A la majoria de països on es donen propines, l’habitual és deixar, o bé entre un 5 i un 10%, o entre un 10 i un 15%. Per això, una xifra senzilla amb la qual segurament encertaràs és incrementar el compte que has de pagar un 10%. Però, compte, perquè com en tota norma, sempre hi ha excepcions:

  • En alguns països la propina ja s’inclou al tiquet: és el cas, per exemple, de França, Països Baixos, Dinamarca, Finlàndia, Islàndia, Suïssa o Brasil. Fixa’t si al compte apareix el concepte “service compris” o “service included”. No obstant això, si estàs molt satisfet amb el servei que t’han ofert, sempre pots complementar la xifra final amb un extra.

Quan et poden mirar malament si no la deixes?

Ho faran si no deixes propines en països com els Estats Units, Canadà i Mèxic. En aquests casos la xifra mitjana se situa en el 15%. Als Estats Units pot estar inclosa ja al compte, però no sempre és així.

A l’Índia i la República Txeca les propines als restaurants també són molt esperades pels cambrers, perquè són un complement fonamental del seu sou. En aquest cas, la xifra mitjana és del 10%.

En altres països, com Cuba i el Marroc, gairebé tot el personal que està relacionat amb al turisme espera propina (cambrers, aparcacotxes, guies turístics, servei de neteja…). En restauració el més habitual és, també, el 10%.

Propina, millor que no

Sabies que a Singapur les propines van estar prohibides per llei durant anys? Ara ja no, però aquesta remuneració “extra” segueix estant mal vista. El mateix passa en altres països asiàtics com la Xina y el Japó, on culturalment es poden considerar ofensives (una mena de “suborn”).

Per posar-t’ho més fàcil

Recorda que pots trobar moltes app que calculen automàticament el cost de la propina i el divideixen entre els comensals. Una cosa que et serà molt útil, sobretot si no estàs familiaritzat amb la moneda local.

Tingues en compte també que, per evitar que qualsevol imprevist et faci malbé l’escapada, comptes amb serveis com RACC Travel, que ofereix assistència personal durant el viatge a tot el món.