Passaport o DNI? Identificar-se més enllà de la Unió Europea
Por: RACC Blog
El nostre document nacional d’identitat ens permet entrar a qualsevol dels 28 països membres que conformen la Unió Europea, la llista ja la coneixes, però no està de més recordar-la: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Xipre, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Països Baixos, Polònia, Portugal, Regne Unit, República Txeca, Romania i Suècia, a més, òbviament, d’Espanya. Serà obligatori identificar-se sempre que qualsevol cos nacional ens ho demani.
Així mateix, hi ha molts altres països europeus que ens permeten viatjar per tot el seu territori únicament documentats amb el DNI, encara que no pertanyin a la UE, per exemple, Geòrgia, Sèrbia, Noruega, Suïssa, Andorra, Mònaco, San Marino i la Santa Seu.
I també n’hi ha que exigeixen algun requeriment addicional, com succeeix amb Bòsnia i Hercegovina o Islàndia, que ens demanen tenir el DNI, per a identificar-se, amb una vigència superior a 3 mesos, és a dir que no caduqui fins a tres mesos després d’haver entrat al país; o el cas de Liechtenstein i Montenegro, que permeten l’entrada amb DNI, però sempre que el temps màxim de la nostra estada no superi els 30 dies. No obstant això, en tots aquests casos no és sobrer portar el passaport en vigor, per si les “mosques”.
El cas de Rússia és a part. Es necessita passaport i visat. Sense aquest últim no es pot entrar al país i ens tornaran a Espanya en el primer vol que torni de la mateixa companyia que teníem contractada. El visat (una etiqueta que s’adhereix a una de les pàgines del passaport), que es tramita al consolat o a través de l’agència de viatges, ha de romandre intacte durant tot el nostre recorregut, si no volem tenir problemes a la tornada. Un consell: un cop obtingut el visat convé comprovar que totes les dades (dates d’entrada, de sortida, durada i nombre d’entrades i sortides del país) coincideixen. És més fàcil expedir un nou visat corregit que haver d’anar explicant l’error a les autoritats russes, poc donades a escoltar justificacions.
Ja només cal escanejar la documentació i guardar-la al nostre mòbil o al nostre correu electrònic, per si la perdem o ens la roben. Ara sí, ja està tot a punt per gaudir de les vacances. Bon viatge.
Creativitat: Ferran Morales