Em roben a l’estranger, què faig?
Por: RACC Blog
“A mi no em passarà”. Però sí que passa i, lamentablement, més del que ens pensem. Per això si estàs planejant un viatge, et convé prendre algunes mesures abans de marxar i saber quins passos has de seguir si et roben a l’estranger.
Abans de sortir
- Informa’t de la documentació personal que t’exigeixen al país del teu destí, escaneja-la (passaport, DNI, visat, carnet de vacunacions i el de conducció, assegurança mèdica internacional, bitllet electrònic) i penja-la en un programa d’emmagatzematge de dades a internet o reenvia-te-la al teu compte de correu electrònic. Com ja hem explicat en algun article anterior, no està de més que portis la documentació fotocopiada, ja que encara que no és vàlida (sí que ho és el bitllet electrònic), serà un primer pas per identificar-te.
- Porta a sobre el Carnet del RACC , per si tens algun problema, i com en el cas de la resta de documentació rellevant, inclou el carnet entre la documentació que guardes en línia per poder accedir-hi en cas de necessitat.
- Copia’t les adreces i els telèfons dels consolats dels llocs que visitaràs.
- Inscriu-te al registre de viatgers del web del Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació. Només cal omplir un formulari i en cas de robatori, el consolat podrà identificar-te més fàcilment.
En ruta
Un cop emprès el viatge, és obvi que has d’evitar llocs poc transitats o poc recomanables, no oblidem que a molts països, encara que puguin estar considerats com a segurs, un turista és una “presa fàcil i desitjable” perquè solem anar amb càmeres, diners en efectiu, rellotge, targetes… El més fàcil és deixar la documentació important a la caixa de seguretat, sobretot el passaport, i moure’ns només amb les targetes, els diners en efectiu que es necessitaran durant la jornada i com a molt portar un document que ens acrediti.
Ens roben, què fem?
Si fins i tot després d’haver adoptat aquestes mesures ens han robat, és essencial seguir aquests passos i prendre nota de les recomanacions per no perdre la calma:
- Denunciar el robatori a la comissaria més propera. Perquè et tramitin el salconduit a l’ambaixada o al consolat necessiten l’extracte de la denúncia. D’aquesta manera, podràs justificar davant Immigració que al salconduit no hi hagi el segell d’entrada al país.
- Anar al consolat. Si no pots accedir a internet on tens les adreces, a qualsevol hotel t’informaran de l’adreça i el telèfon d’emergència durant 24 hores del consolat d’Espanya. Un cop allà, hauràs d’omplir un formulari i et tramitaran un passaport nou. Si no hi ha temps per fer-ho t’expediran un salconduit, que és vàlid únicament per viatjar durant les 48 hores següents i amb el qual no pots fer escala a cap altre país. Recorda que si al país no hi ha representació diplomàtica espanyola, pots acudir a qualsevol ambaixada de la Unió Europea.
- En el cas que no tinguis cap document que t’acrediti, un conegut pot fer una declaració jurada sobre la teva identitat al consolat per obtenir el salconduit.
- Si t’han robat les targetes i el mòbil, cancel·la les dues coses perquè els lladres no et buidin el compte.
- L’ambaixada o el consolat et pot avançar diners si no aconsegueixes localitzar la teva família o els amics. I amb l’assistència personal en viatge del RACC , si et roben a l’estranger pots trucar perquè t’ajudem en els tràmits. Per exemple , fins i tot et paguem l’allotjament si no pots tornar a casa.