“El meu fill vol estudiar a l’estranger”: resol els teus dubtes
Per: David Felipe
Conèixer altres cultures, millorar notablement el coneixement d’un idioma estranger i guanyar en capacitat d’adaptació, confiança i seguretat són alguns dels avantatges que comporta estudiar fora d’Espanya. Però això no ho és tot: segons un recent informe de la Comissió Europea, , la taxa d’atur entre els estudiants que gaudeixen d’una beca Erasmus cinc anys després de graduar-se és un 23% menor. I un 77% declaren que, deu anys després d’acabar els estudis, ocupen un càrrec directiu alt o mitjà a les seves empreses.
Optar per realitzar una part dels estudis a l’estranger és, a priori, una bona opció per al teu fill. Encara que també és lògic que, com a pares, sorgeixin dubtes i temors al respecte. Així com fa poc vèiem com ajudar els nostres fills a recuperar les rutines després de l’estiu, avui expliquem què cal tenir en compte quan es planteja la possibilitat d’anar a estudiar a l’estranger.
Hi ha més beques, a part de l’Erasmus?
Tot i que el programa Erasmus és el més conegut, no és l’únic a què pot optar el teu fill. També pot beneficiar-se d’altres ajuts com el programa Leonardo da Vinci, destinat als estudiants de formació professional. I si vol estudiar fora de la Unió Europea has de saber que dins l’àmbit universitari hi ha altres beques com ara el programa Vulcanus, que ofereix poder estudiar un any al Japó.
A part de les ajudes estatals, una altra opció són les beques facilitades directament des de les universitats o des d’entitats privades.
S’ha de fer molta paperassa?
Encara que els tràmits varien en funció de la destinació i del tipus d’estudis que es vulguin realitzar, anima el teu fill que se n’informi amb molta antelació. Si decideix estudiar fora de la comunitat europea pot ser necessari, per exemple, un visat d’estudiant o un permís de residència. També és comú demanar un certificat oficial que acrediti el nivell de coneixement de l’idioma en el qual ha de cursar els estudis. Recorda que poden orientar-lo al seu centre de formació i també als consolats i ambaixades del país on es vol traslladar a estudiar.
Quina és la millor opció d’allotjament?
Les residències universitàries poden ser una bona primera opció, ja que ofereixen serveis comuns (manteniment, bugaderia…) que faciliten el dia a dia dels estudiants. Una altra possibilitat és viure amb una família, cosa que pot ajudar a conèixer molt millor la cultura i els costums del país on cursarà els estudis. I també hi ha els pisos compartits, encara que potser aquesta última opció és més adequada quan l’estudiant ja porta un temps a la ciutat.
I si es posa malalt mentre és fora?
La targeta sanitària europea és gratuïta i permet accedir a la sanitat pública dels països de la Unió Europea en les mateixes condicions que els ciutadans d’aquest país. Informa-te’n bé, perquè en alguns països l’assistència sanitària no és gratuïta.
Contractar una assegurança de viatge d’estudis és una opció molt recomanable. La que ofereix el RACC proporciona assistència mèdica per accident o malaltia. A més, en cas d’ingrés en un hospital, cobreix el trasllat i l’estada d’un familiar.