Esquiar per primera vegada: gaudeix des del primer minut

Por: RACC Blog

Tens pensat iniciar-te durant aquestes vacances de Nadal en la pràctica de l’esquí alpí o és un dels teus bons propòsits per al nou any? Si vols esquiar per primera vegada, gaudeix des del primer minut.

Si la teva resposta és afirmativa, val la pena que tinguis en compte alguns consells perquè el teu primer dia sigui el més divertit possible, tot i que tots els que l’hem viscuda preferim no repetir aquesta jornada de debutant!

esquiar per primera vegada

En general, l’avantatge dels esports de neu és que si segueixes algunes recomanacions bàsiques, progressaràs prou ràpid perquè esquiar es converteixi en poc temps en una experiència molt agradable. Esquiar per primera vegada es tota una experiència.

  • Equipa’t adequadament. A més d’anar vestit amb roba còmoda i apropiada, cal que lloguis el teu equip d’esquí indicant als dependents que ets debutant, ja que hi ha esquís i botes diferents en funció del nivell de l’esquiador. Els easy carving, per exemple, que tenen la pala més ampla a la part davantera, permeten que l’esquiador novell giri sense gaire esforç.
  • Posar-se els esquís. Quan veus fer-ho als altres sembla fàcil, però quan te’ls has de posar tu no ho és tant si no segueixes els següents passos: tria una zona sense pendent per mantenir l’estabilitat; col·loca els esquís sobre la neu en paral·lel, comprova que les fixacions estan obertes per col·locar les botes i tanca-les bé; fixa les botes a l’esquí col·locant primer la punta de la bota a la part davantera de la fixació i després pressionant el taló cap avall. Repeteix l’operació amb l’altre peu ajudant-te dels bastons per no perdre l’equilibri. Finalment, retira la neu que s’hagi quedat a la bota o a l’esquí i encara a poc a poc el pendent per poder lliscar. A més, pot ser una de les coses més divertides en esquiar per primera vegada tot i que no ho sembli.
  • Controla la posició. Per fer un primer intent pots posar els peus una mica separats distribuint equilibradament el pes corporal, flexiona una mica els genolls fent que la canella descansi sobre la llengua de la bota i porta el pes del cos cap endavant per controlar la velocitat i el moviment paral·lel de les pales. Els bastons han de servir per mantenir l’equilibri i mai han d’anar per davant teu sinó a banda i banda del nostre cos i amb la punta cap enrere. Ara ja pots baixar suaument, no hi ha pressa, l’important és que aprenguis a controlar els esquís i no deixar que siguin ells els que portin les regnes.
  • Contracta un professor. Tots els que esquiem hem rebut consells benintencionats d’amics i familiars en la nostra primera jornada d’esquí, però l’idoni és que te n’ensenyi un monitor. D’aquesta manera, progressaràs més ràpid, evitaràs possibles lesions i aprendràs les posicions bàsiques, sense adoptar vicis o moviments poc ortodoxos que després són difícils de corregir. Recorda que pots contractar un monitor per hores, mitja jornada o per diversos dies. Et sorprendran els teus progressos.
  • No esquiïs sense portar un plànol de les pistes. Un cop hagis après el bàsic, porta sempre amb tu un mapa de l’estació d’esquí que pots recollir a la taquilla. Et servirà per orientar-te i per saber la dificultat de cada pista; les verdes i les blaves són les idònies per als esquiadors novells, ja que tenen poc pendent i són més amples, mentre que les vermelles i les negres estan reservades per a esquiadors experts.
  • Contracta una assegurança d’esquí. Com que la pràctica de l’esquí s’ha fet bastant popular, sol haver-hi molts principiants a les pistes més fàcils. Per evitar contratemps i, si en tens, tenir l’assistència coberta, convé que a més de respectar tots els senyals que trobaràs a les pistes, contractis una assegurança d’esquí per gaudir amb tota tranquil·litat de la teva experiència a la neu.

Finalment, només dir-te que ningú neix ensenyat, no pretenguis baixar com un professional el primer dia, fes estiraments abans i després de l’exercici per no lesionar-te i si no sols fer esport habitualment recorda alternar les teves baixades amb merescuts descansos. Les cafeteries són un aliat imprescindible si vas a esquiar per primera vegada, perquè els debutants puguin reposar forces i comentar les seves primeres sensacions sobre la neu. Bona esquiada!