Consells de salut: què has de tenir en compte abans del teu viatge d’estiu

Por: RACC Blog

Abans del teu viatge d’estiu has de tenir en compte una sèrie de recomanacions per no endur-te sorpreses d’última hora.

Recomanacions pel viatge d’estiu

1. On anar?

A l’hora de decidir-vos hi ha un parell de preguntes que us podem fer: ¿S’adeqüen a la meva situació de salut tant la destinació com el tipus de viatge? I ¿Quines dificultats i limitacions estic disposat a assumir donades les particularitats de cada país? És interessant informar-se de la situació política, climatologia, recursos sanitaris, de transport… dels diferents països: Recomanacions de viatge (Ministeri d’Assumptes Exteriors) i Atenció al viatger (Ministeri de Sanitat).

2) Consulteu al vostre metge

Entre un i dos mesos abans de començar les vacances, perquè us pugui donar recomanacions tenint en compte la vostra situació de salut i les característiques del viatge que fareu (cas que siguin necessàries vacunes i/o altres mesures preventives, ens derivarà a un Centre de Salut Internacional i Atenció al Viatger). Aprofiteu per repassar la vostra medicació habitual per veure si us falta algun medicament.

3) Adapteu el vestuari

A l’hora de fer les maletes, opteu per roba que s’adapti a la vostra destinació. En el cas de dirigir-vos a regions tropicals, cal pensar en roba fresca però que protegeixi braços i cames de les picades d’insectes i calçat còmode perquè cal evitar caminar descalços. Gorres i ulleres de sol són necessàries tant al mar com a la muntanya, i tampoc podran faltar els protectors solars. En alguns països, una mosquitera podrà ser-nos molt útil (si no van impregnades amb DEET caldrà adquirir permetrina en spray).

4) Agafeu la farmaciola

És quelcom que no pot faltar a la nostra maleta. A mode orientatiu podria constar de:

  • Termòmetre.
  • Solució desinfectant (com ara Betadine).
  • Tirites, gasses estèrils, esparadrap i apòsits tipo Compid (si heu de caminar molt).
  • Analgèsic i antiinflamatoris (per calmar el dolor i la inflamació).
  • Solució per potabilitzar l’aigua, suero de rehidratació, antidiarreic i probiòtics (per tractar les gastroenteritis).
  • Antinàusees.
  • Repel·lents per insectes (n’hi ha a base de DEET com és Relec i d’altres naturals com Mosi-guard), tractament local per a les picades (amoníac tòpic o Insect-dhu com a opció amb citronella).
  • Antihistamínic (per picades i al·lèrgies).
  • Algun antibiòtic d’ampli espectre.
  • Algun antibiòtic per a problemes digestius.

5) I porteu-la a la bossa de mà

Si heu d’agafar avions i en especial si seguiu algun tractament habitual, és molt important que porteu els medicaments a la bossa de mà i no els factureu, per evitar que s’extraviïn. Portar a mà alguna recepta de més us donarà major tranquil·litat, tot i que en algunes destinacions només accepten receptes del país.

Olga Marsan, Metge del  Servei Assistència Mèdica 24h del RACC