Com escollir un bon metge?

Por: RACC Blog

Cómo elegir a un buen médico

Imatge: COM SALUD

Un canvi de domicili, una nova assegurança de salut, voler una segona opinió… són alguns dels motius que poden portar-te a canviar de metge. En què t’has de fixar per encertar en l’elecció? Et mostrem alguns dels punts clau que t’ajudaran a aconseguir-ho.

  • Pregunta-ho als amics, als familiars i als veïns. Les recomanacions directes són una de les formes més freqüents de provar un nou metge, ja sigui de capçalera o un especialista. No dubtis a preguntar als teus coneguts sobre els aspectes que, per tu, són més importants a l’hora de triar un bon metge. Per exemple si és proper amb el pacient o no, si fa esperar encara que hagis demanat cita prèvia, si s’explica bé o usa termes molt mèdics… Si busques un especialista i tens confiança en el metge de família, també pots preguntar-l’hi.
  • Si tens una assegurança privada, assegura’t que el doctor és al seu quadre mèdic. Així que sàpigues el nom, busca’l al directori de l’assegurança de salut. I si el que vols és canviar de metge de capçalera a la sanitat pública, tingues en compte que pots sol·licitar-ho però ho aprovaran o no en funció del nombre de pacients que el doctor tingui assignats en aquest moment.
  • Busca’n referències per internet. Pots trobar opinions d’altres dels seus pacients en directoris mèdics, fòrums… Algunes asseguradores de salut també puntuen els professionals o els centres mèdics en funció de la valoració que obtenen en enquestes que duen a terme entre els seus clients. A la xarxa pots trobar, a més, altres dades d’interès com, per exemple, si el doctor ha participat en estudis recents, o fins i tot si disposa d’un bloc on proporciona informació d’interès per als seus pacients.

La primera visita
Encara que per construir una relació de confiança metge-pacient cal temps, la primera visita pot donar-te moltes pistes sobre si has encertat o no en la teva elecció.

  • És bon senyal si et sents còmode amb ell, mostra interès, t’escolta, respon amb claredat als teus dubtes i hi dedica prou temps.
  • Però si, en canvi, es mostra apressat, no acabes d’entendre què pretén explicar o, fins i tot, et fa sentir culpable pel teu malestar potser és que ho has de provar altra vegada amb un altre professional. Lamentablement aquesta no entesa encara segueix passant: segons una recent enquesta duta a terme per una consultora de comunicació i un diari nacional, el 13,8% dels pacients no comprèn les explicacions del seu metge.

Recorda que l’assegurança de salut del RACC et dóna accés a un complet quadre mèdic, amb opció a una segona opinió en cas de malalties greus.