A punt per al Carnaval!
Por: RACC Blog
L’origen del Carnaval es remunta a milers d’anys. Es tracta d’una de les grans festes paganes que han arribat als nostres dies des de l’època dels antics egipcis. Els romans també celebraven els seus propis ‘carnavals’ en honor del déu Bacus. El nostre carnaval prové justament de l’adaptació que en va fer el cristianisme. Uns quants dies abans d’iniciar la Quaresma, els carnavals se succeeixen en molts llocs del planeta de tradició cristiana.
Cadascun amb unes característiques singulars, et destaquem alguns carnavals del món, d’entre els més famosos, perquè t’animis a apuntar-te a la festa.
Carnaval de Cadis: Considerat d’Interès Turístic Internacional, és un dels carnavals més divertits i creatius del món. Les famoses chirigotas, amb lletres astutes i jocoses, la música i les disfresses omplen cada racó de la ciutat gaditana, que durant aquests dies no descansa. A la gresca s’uneix la gastronomia, ja que podràs degustar les tapes típiques de peix i marisc andalús, especialment les garotes i una parent de les ostres, els ostiones (ostres portugueses). Aquest any podràs viure’l del 27 de febrer al 9 de març. Una recomanació: si vols veure en directe les actuacions de les chirigotas, compra l’entrada al més aviat possible perquè s’exhaureixen sempre.
Carnaval de Tenerife: És un dels carnavals més importants del món i… el tenim a prop de casa! Les primeres referències escrites que es conserven sobre aquesta festa daten de finals del segle XVIII. Avui el carnaval compta amb dues parts molt diferenciades: l’oficial, amb la participació de 100 grups d’una cinquantena de membres cadascun (comparses, grups, associacions, entitats veïnals…) i elecció de la reina del carnaval; i la del carrer, on són els ciutadans i tots els visitants els que surten al carrer amb les seves disfresses amb la intenció de passar-s’ho d’allò més bé. Les temperatures primaverals de l’illa col·laboren en el fet que la festa sigui sempre alegre, trepidant i per a tots els públics. El carnaval arrenca el 28 de febrer, amb la cavalcada anunciadora, i s’allarga fins al 9 de març.
Carnaval de Venècia: Es tracta d’un dels carnavals més antics que existeixen, i hi ha textos que situen aquesta festa al segle XIII. Tot i això, és al segle XVIII quan el carnaval venecià arriba a la seva màxima esplendor, quan la noblesa de tot Europa anava a Venècia durant uns dies per a evadir-se de la rigidesa de la vida cortesana. La màscara els ajuda a mantenir l’anonimat. Evocant aquesta època, avui podem veure les vestimentes més sumptuoses, antigues o rèpliques exactes, que llueixen amb orgull els venecians a les desfilades, cercaviles i actuacions que se celebren a la plaça de Sant Marc i en algunes places principals de la ciutat dels canals.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=TFpl6X87mgc] Si val al carnaval de Venècia, dos consells: prova les frittelle, o bunyols, i els galani, dolços típics del carnaval venecià; i abriga’t bé perquè no és estrany que nevi, i la majoria d’espectacles són a l’aire lliure. No oblidis completar el teu conjunt amb una màscara! Venècia t’espera aquest any del 22 de febrer al 4 de març.Salvador de Bahia (Brasil): A diferència del carnaval de Rio de Janeiro, que se celebra principalment al famós recinte conegut com a “sambòdrom”, el carnaval de Salvador de Bahia és un esdeveniment on tot passa als carrers, que s’inunden de música, ball i batucadas. Una de les grans atraccions és seguir els tríos eléctricos, camions molt grans amb llums i efectes sonors que porten al sostre els músics de moda. Qualsevol és benvingut a participar en aquesta festa, que comença sis dies abans del Dimecres de Cendra.
Ens hem deixat molts carnavals al tinter, però aquests potser són els que més es viuen al carrer. Així que tria la teva disfressa, reserva els bitllets amb el RACC i posa rumb lliure a la festa més esbojarrada i divertida de l’any!