Ruta de Figueres a Barcelona, del surrealisme al modernisme per carretera

Per: Sandra Mariages

Grand Tour de Catalunya

La ruta de Figueres a Barcelona és el darrer tram del Grand Tour de Catalunya, un gran viatge que recorre els millors pobles, paisatges i carreteres escèniques del territori català.

Aquest recorregut es pot fer de forma individual, en un intens viatge que et porta a conduir del surrealisme de Dalí a Figueres al modernisme de Gaudí a Barcelona. Recorda, l’ordre dels factors no altera el producte, pots fer la ruta de Figueres a Barcelona o de Barcelona a Figueres.

I si la teva idea és completar el Grand Tour de Catalunya com t’expliquem aquí, també és possible començar rumb nord i fer el viatge en sentit contrari al de les agulles del rellotge:

  • Ruta per carretera de Figueres a la Seu d’Urgell
  • Ruta per carretera de la Seu d’Urgell a Lleida
  • Ruta per carretera de Lleida a Tarragona
  • Ruta per carretera de Tarragona a Barcelona

Ruta de Figueres a Barcelona per carretera

Les propostes del Grand Tour de Catalunya estan pensades per fer-les amb cotxe o amb caravana, al teu aire. Gaudeix de l’experiència i descobreix tot allò que cal veure en aquesta ruta de Figueres a Barcelona per carretera! I, si ho vols, fins i tot li pots posar banda sonora amb aquesta playlist.

Etapa 1: Dalí i el cap de Creus

A Figueres cal visitar el Museu del Joguet i el famós Teatre-Museu Dalí, però l’herència del genial artista va molt més enllà. El Triangle Dalinià consta de tres llocs imperdibles, el museu, casa seva a Port Lligat al parc natural del Cap de Creus i molt a prop de Cadaqués. i el castell de Púbol.

De camí a Pals, punt final d’aquesta primera etapa, hi ha diverses parades que pots fer com, per exemple, al monestir de Sant Pere de Rodes, als aiguamolls de l’Empordà, a les ruïnes d’Empúries o al poble pesquer de l’Escala, famós per les anxoves.

Ruta de Figueres a Barcelona | Visita de Cadaqués

Grand Tour de Catalunya | Cadaqués

Etapa 2: els pobles medievals de l’Empordà i la Costa Brava

Viatjant a través de l’Empordà val la pena incloure a la ruta algun dels seus pobles medievals: Peratallada, Ullastret, Canapost, Pals o la Bisbal d’Empordà, coneguda per la seva tradicional ceràmica.

La visita a aquests pobles la podeu combinar, si el temps acompanya, amb alguna de les platges més boniques i famoses de la Costa Brava, com l’Estartit i les illes Medes, Begur, Palafrugell i Calella de Palafrugell o Palamós.

Grand Tour de Catalunya | Costa Brava – Begur

Etapa 3: de la Costa Brava a l’interior

La Costa Brava és plena de llocs recomanables per incloure en aquesta ruta de Figueres a Barcelona, com poden ser la bonica Tossa de Mar. Estant aquí val la pena agafar-se una mica de temps per gaudir del paisatge i recórrer un camí de ronda, passejades que voregen el litoral de la Costa Brava de més o menys dificultat.

Altres paratges amb encant especial són Lloret de Mar, on hi ha els jardins de Santa Clotilde, o Blanes, on trobem el jardí botànic de Marimurtra.

Tot i que costa, caldrà acomiadar-se de la Costa Brava per continuar amb aquest viatge per carretera de Figueres a Barcelona dirigint-nos cap a l’interior, en concret a la Garrotxa.

La ciutat de Girona és un punt en aquesta etapa abans d’arribar a la destinació final. Les cases de colors sobre el riu Onyar i el nucli antic, que ha servit d’escenari per a pel·lícules i sèries com Joc de trons, són visites imprescindibles.

Grand Tour de Cataluña

Grand Tour de Catalunya | Girona

Etapa 4: naturalesa en estat pur

La primera parada d’aquesta quarta etapa de la ruta de Figueres a Barcelona que proposa Turisme de Catalunya al Grand Tour és Rupit, amb les cases de pedra i el pont penjant. Des d’aquí la ruta continua cap al pantà de Sau, als peus de serra de les Guilleries.

En aquesta etapa també podeu visitar Manlleu, a la vora del riu Ter; Vic amb la seva monumental plaça porxada; i Viladrau, al parc nacional del Montseny.

Ruta de Figueres a Barcelona

Grand Tour de Cataluña | Rupit

Etapa 5: Maresme i modernisme

Aquesta etapa ens porta de tornada a la costa, per visitar algunes de les localitats més conegudes del Maresme, on ja podreu començar a descobrir joies úniques del modernisme.

A Canet de Mar hi ha la Casa-Museu Domènech i Montaner. A Arenys de Mar, el museu de Sinera, on trobem mostres de modernisme, i a Mataró la casa Coll i Regàs i la Nau Gaudí, entre altres.

Alella, famosa pels vins, també és una visita recomanada en aquest viatge abans d’arribar a Barcelona, punt final d’aquesta ruta.

Ruta Figueres Barcelona por carretera

Grand Tour de Catalunya | Alella

Fi del viatge a Barcelona

El viatge acaba aquí. Si no coneixes Barcelona et recomanem passar com a mínim dos dies a la ciutat comtal. Sens dubte, no hi poden faltar les visites a les obres modernistes més famoses: la Sagrada Família, la Pedrera, la casa Batlló, la casa Vicens, el recinte modernista de Sant Pau…

Però tampoc deixeu de visitar altres llocs d’interès com el barri del Born i Santa Maria del Mar, la Barceloneta, les Rambles, Montjuïc, el barri gòtic i la catedral, el Museu Picasso…

Grand Tour de Cataluña

Grand Tour de Catalunya | Barcelona

On dormir durant aquesta ruta de Figueres a Barcelona

Aquest viatge està pensat perquè el gaudeixis al teu aire amb cotxe o amb caravana. A l’hora de buscar allotjament, pots cercar hotels o gaudir i connectar millor amb el teu esperit lliure pernoctant a càmpings, molts dels quals ofereixen una tarifa especial reduïda per a estades curtes anomenada Camp&Go (segons disponibilitat).

Aquí et deixem alguns càmpings recomanats per a aquesta ruta: