Virus de la grip i consells per millorar les teves defenses
Per: Deyanira García

Cada any sentim a parlar del virus de la grip. La febre, el dolor muscular o la tos són només alguns dels símptomes que poden fer que anul·lem plans i ens quedem a casa. Tot i que és cert que, per norma general, la grip no acostuma a ser greu en la majoria dels casos, també ho és que a determinats sectors de la població, especialment gent gran, infants i persones amb malalties cròniques, pot afectar-los amb més intensitat.
Per això és tan important saber com es transmet, què podem fer si ens contagiem i, sobretot, com hem de reforçar les nostres defenses per evitar que la grip ens colpegi amb força.
Què és la grip i com es transmet?
El virus de la influença és el responsable de causar una infecció respiratòria que dona lloc al que coneixem habitualment com a grip. Hi ha diversos tipus de virus gripals i els més comuns són els tipus A i B. No obstant això, aquests virus muten cada any i, per tant, el sistema immunològic ha de fer front constantment a noves variants.
El que no canvia mai és la seva forma de transmissió, fàcil i ràpida. El virus es propaga a través de les partícules de la saliva que expulsem quan tossim, esternudem o parlem. També ens podem contagiar tocant superfícies contaminades i portant les mans a la boca, al nas o als ulls.
Símptomes de la grip
Els símptomes de la grip apareixen de manera sobtada i inclouen, des de l’inici, mal de cap, dolors musculars o articulars, febre i malestar general. També poden anar acompanyats de tos o mal de coll.
La intensitat dels símptomes varia en funció de la persona, però és habitual que es manifestin de 2 a 5 dies i desapareguin progressivament. No obstant això, en persones amb les defenses baixes, la grip es pot acabar complicant i derivar en una pneumònia o infeccions respiratòries més greus. És per això que cal prendre mesures per enfortir el sistema immunològic.
Com podem millorar les defenses?
El nostre sistema immunològic és la principal barrera contra tot tipus de virus. Evitar del tot la grip és complicat, però sí que podem reforçar el nostre organisme amb hàbits senzills. Aquestes són les mesures preventives més eficaces:
- Mantenir una bona higiene: rentar-se les mans amb freqüència i evitar tocar-se la cara, el nas i els ulls són accions diàries que ens ajuden a no posar-nos malalts.
- Ventilar els espais: airejar els ambients, sobretot aquells que s’usen amb freqüència o es comparteixen amb altres persones, ens permet mantenir els virus a ratlla.
- Cuidar l’alimentació: una nutrició adequada és clau per millorar el sistema immunològic. És fonamental seguir una dieta sana i equilibrada. A més, el teu cos estarà més protegit si incorpores aliments rics en vitamina C (taronges, kiwis, maduixes o pebrots), vitamina D (peixos grassos, ous i lactis) i zinc (fruita seca i llegums).
- Descansar entre 7 i 8 hores diàries: durant el son el cos es recupera i reforça les seves defenses i, per tant, dormir adequadament és imprescindible.
- Fer activitat física amb regularitat: l’exercici ajuda a eliminar bacteris dels pulmons i les vies respiratòries.
- Evitar el consum d’alcohol i de tabac: com que les substàncies tòxiques afebleixen el sistema immunològic, evitar-les és fonamental per protegir-nos.
- Reduir l’estrès: quan és prolongat, l’estrès també afebleix les defenses de l’organisme i ens fa més propensos a les malalties.
Què faig si ja tinc la grip?
Has d’anar al metge perquè t’indiqui el tractament més adequat segons els teus símptomes, i evitar el contacte directe sense protecció amb altres persones. També és bo que et mantinguis ben hidratat —a base d’aigua, brous o infusions— i que facis repòs.
La grip és una malaltia comuna, però això no vol dir que l’hagis d’ignorar. Reforçar el sistema immunològic amb una bona alimentació, un descans adequat i hàbits saludables t’ajudarà tant a prevenir-la com a afrontar-la millor si t’acabes contagiant.
Amb l’assegurança de salut del RACC, accedeix a especialistes i més de 44.000 serveis mèdics i de benestar.