Què són els superaliments i quines propietats tenen

Per: Deyanira García

En els últims anys és habitual sentir a parlar de superaliments. A aquests productes se’ls atribueixen propietats com la de millorar el sistema immunològic o la salut cardiovascular, entre d’altres. Els superaliments s’han convertit gairebé en una moda, tot i que per saber d’on ve la seva popularitat ens hem de remuntar a principis del segle XX. Va ser llavors que una empresa dels EUA, United Fruit Company, va lloar els beneficis del plàtan enaltint-ne el valor nutricional i la facilitat de consum.

Amb el temps, el concepte s’ha anat estenent i, en les darreres dècades, ha estat impulsat per la indústria alimentària per destacar productes naturals amb un elevat contingut de nutrients essencials. Actualment no hi ha una definició científica oficial de superaliment, però s’entén que són aquells aliments amb una gran concentració d’antioxidants, vitamines, minerals i altres compostos. Dit això, cal recordar que, si volem gaudir d’una excel·lent salut, cal combinar-los amb hàbits de vida saludables. 

Propietats dels superaliments

Els superaliments són aliments rics en nutrients que destaquen per:

  • El seu elevat contingut en antioxidants.
  • La seva aportació nutricional, amb vitamines i minerals essencials per al funcionament de l’organisme.
  • Millorar la salut cardiovascular, ja que n’hi ha molts que són una font d’àcids grassos essencials, com l’omega-3.
  • Ajudar la salut digestiva, gràcies a la seva aportació de fibra.
  • Ser antiinflamatoris. 

Exemples de superaliments

Si parlem d’aliments d’origen vegetal, es consideren superaliments:

  • Verdures de fulla verda, com ara els espinacs, la col verda (kale), la bleda i la ruca. Són riques en vitamines, minerals, antioxidants i fibra.
  • Llavors, com les de xia o les de lli, font de fibra i omega-3.
  • Fruita seca, especialment nous, ametlles, avellanes, festucs i anacards. Tenen un alt contingut en greixos saludables, proteïnes, fibra, vitamines i minerals essencials.
  • Baies, conegudes per ser antioxidants i contenir vitamines i fibra. Entre les més populars hi ha els nabius, les maduixes, les mores, els gerds, el margalló del Brasil (açaí) i les baies de goji.
  • Cúrcuma, perquè el seu compost actiu, la curcumina, té propietats antiinflamatòries i antioxidants.
  • Cereals integrals, com la quinoa, la civada, l’ordi, l’arròs integral, el fajol i el mill.

D’altra banda, també trobem superaliments d’origen animal:

  • Salmó, excel·lent font d’omega-3.
  • Ou, ric en proteïna i colina, un nutrient que es troba al rovell i que forma part del complex de la vitamina B. És fonamental per a la memòria i la funció cerebral.
  • Iogurt o quefir, amb probiòtics que milloren la flora intestinal i reforcen el sistema immunològic. 

Com es poden incorporar a la dieta?

Aquests superaliments es poden integrar en la dieta diària de manera senzilla. Per exemple, a les amanides, barrejant les verdures de fulla verda amb la fruita seca o les baies. També podem fer batuts energètics o prendre iogurts amb mel i algunes llavors com a refrigeri. Una altra recomanació seria fer infusions, per exemple de cúrcuma i gingebre, per substituir les begudes ensucrades. 

És veritat que els superaliments són aliats poderosos per a la nostra salut, però no són una solució única. Cap aliment per si mateix pot garantir la prevenció de malalties o la millora absoluta de la nostra salut. El més important és mantenir una dieta variada i equilibrada, combinant aquests aliments amb hàbits saludables com fer activitat física i hidratar-se adequadament.

Amb l’assegurança de salut del RACC, accediràs a especialistes i a més de 44.000 serveis mèdics i de benestar.