Estrès i ansietat: aprèn a diferenciar-los

Per: Deyanira García

Estàs cansat, te’n vas al llit, però el teu cap continua donant voltes a una situació concreta. Al matí t’aixeques amb pressa, penses que fas tard. I durant el dia les preocupacions comencen a acumular-se. Això et resulta familiar? De vegades, aquesta sensació de sobrecàrrega és estrès, i d’altres, ansietat.

Sovint fem servir aquests dos termes com a sinònims, però no són exactament el mateix. Saber diferenciar-los no només t’ajudarà a entendre què t’està passant, també et servirà per saber com els pots gestionar per sentir-te millor.

Què és l’estrès?

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix l’estrès com “un estat de preocupació o tensió mental generat per una situació difícil”. Totes les persones patim estrès en major o menor grau, ja que és una resposta natural a les amenaces i els estímuls de l’entorn. En petites dosis ens manté actius i enfocats, però el problema ve quan l’estrès es torna constant i causa problemes físics i mentals. Entre els senyals que indiquen estrès hi ha:

  • Sensació de pressió o aclaparament.
  • Tensió muscular.
  • Problemes per dormir.
  • Alteracions de la gana.
  • Canvis d’humor.
  • Dificultat per concentrar-se.

L’estrès acostuma a desaparèixer quan el problema o la situació que el provoca es resol. Però què passa quan aquesta sensació d’inquietud es manté? En aquest cas, la salut mental pot decaure i provocar ansietat o depressió.

Val a dir que aquests símptomes poden variar segons la persona. Per això és important saber identificar què sentim per veure com podem rebaixar el nivell d’estrès.

L’OMS ha posat al servei de totes les persones un manual de pràctiques diàries que ajuden a gestionar l’estrès.  A més, també poden contribuir a reduir-lo:

  •  Fer exercici, ja que allibera tensió i millora l’estat d’ànim.
  • Socialitzar i expressar les preocupacions que ens fan patir.
  • Mantenir una bona alimentació.
  • Seguir rutines i dormir bé, ja que el son repara, relaxa i revitalitza l’organisme.

Què és l’ansietat?

L’ansietat, a diferència de l’estrès, no sempre té un desencadenant clar. És una sensació d’inquietud constant, com si la ment estigués en alerta permanent sense saber-ne el motiu exacte. Segons l’Educació per a la Salut de la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI), l’ansietat produeix un deteriorament del funcionament psicosocial i fisiològic.

Hi ha diversos tipus de trastorns d’ansietat. Els més comuns són:

  • Trastorn d’ansietat generalitzada (TAG): preocupació excessiva sobre temes comuns, com ara la salut, la família, la feina o els diners. Aquesta angoixa ha de perdurar sis mesos com a mínim.
  • Trastorn de pànic: les persones pateixen atacs de pànic sobtats sense que hi hagi un perill aparent.
  • Fòbies específiques: por de volar, dels animals, d’estar en societat…

Més enllà dels diferents tipus de trastorns d’ansietat, hi ha una simptomatologia comuna: pensaments difícils de controlar, canvis de comportament o símptomes físics (dolors, marejos, falta d’aire o batecs accelerats).

Si una persona pateix ansietat, cal que busqui ajuda professional per reconèixer i canviar les emocions que sent. El professional determinarà si és necessari que prengui medicació. També ajuda assistir a tallers de gestió de l’estrès o fer activitats relaxants.

L’estrès i l’ansietat formen part del dia a dia, però la clau és reconèixer què ens està passant i buscar maneres de gestionar-ho abans no ens sobrepassi. El benestar és el més important. 

Amb l’assegurança de salut del RACC, accediràs a especialistes i a més de 44.000 serveis mèdics i de benestar.