La importància de la distància de seguretat dins d’un túnel amb una moto

Per: Deyanira García

A la carretera cada decisió s’ha de prendre sempre amb responsabilitat i precaució, però, quan circulem per un túnel, l’atenció ha de ser màxima. En el cas de les motocicletes, el fet de respectar la distància de seguretat en entorns tancats té una importància encara més gran. Per què? Doncs, imagina’t que ets dins d’un túnel, envoltat/da d’altres vehicles, amb poca visibilitat i un marge mínim per reaccionar. És aquí on la distància de seguretat et garantirà un viatge segur.

Què és la distància de seguretat?

La distància de seguretat és l’espai mínim que un conductor ha de deixar respecte al vehicle que el precedeix per poder aturar el seu vehicle, sense topar, en cas de frenada brusca i inesperada del de davant. Aquesta distància ha de ser més gran a mesura que augmenta la velocitat, però també en condicions de visibilitat reduïda o de baixa adherència. Així doncs, mantenir la distància ajuda a conduir sense incidents.

Per què cal extremar les precaucions en un túnel?

Respectar la distància de seguretat en un túnel mentre es condueix una moto no és només una recomanació, sinó que és una necessitat. Com que es tracta d’un entorn tancat, la visibilitat es redueix per la falta de llum natural i la presència de fum o pols. Per això, abans d’entrar en un túnel, cal encendre els llums d’encreuament per advertir la resta de conductors de la nostra presència. 

D’altra banda, els túnels acostumen a tenir carrils amb menys espai i, com que a l’interior la temperatura és lleugerament més fresca que a l’exterior, l’adherència en circular-hi és menor i el temps de frenada augmenta. Això fa que els motoristes tinguin menys temps per reaccionar davant de qualsevol obstacle o canvi sobtat a la carretera. Per tant, la distància mínima que cal deixar dins d’un túnel, o en llocs amb poca visibilitat, és de 100 metres entre vehicles, és a dir, d’uns 4 segons de distància. No respectar la distància de seguretat està sancionat amb la retirada de punts del carnet. 

Recomanacions per mantenir la distància de seguretat

La principal manera de garantir la distància de seguretat és reduint la velocitat gradualment per evitar col·lisions amb els vehicles que vinguin per darrere. Un cop que se circula a la velocitat desitjada, cal mantenir-la de manera constant i no perdre mai de vista el trànsit del voltant. D’aquesta manera es poden detectar els perills i anticipar els moviments.

Com he d’actuar si la moto s’espatlla dins del túnel?

Són molts els túnels que ja disposen d’una zona d’emergència. Si n’hi ha, és aquí on s’hauria d’estacionar la moto per evitar que l’incident afecti la resta de la circulació.

Si, per contra, el túnel no té zona d’emergència, caldrà estacionar la moto el més a la dreta possible per facilitar la circulació. També caldrà activar els llums d’emergència per advertir del perill i el motorista haurà de sortir a peu del túnel amb la màxima precaució i fent-se veure, d’acord amb la normativa de la Direcció General de Trànsit.