Com pots evitar que et robin la moto

Por: RACC Blog

Et lleves al matí, una dutxa, un cafè, un entrepà ràpid, agafes el mòbil, les claus, el casc i marxes a treballar. Però… on és la moto? Aquí és on el teu dia canvia totalment: que et robin la moto fa molta ràbia. Treballar molt per a pagar-la, aconseguir-la, gaudir-ne i que desaparegui quan menys t’ho esperes és frustrant.

En aquest article et donem consells perquè puguis evitar o, com a mínim, dificultar que et robin la moto.

que et robin la moto

Quan aparquis

  • Sempre que sigui possible, aparca-la en un garatge, millor que al carrer. I encara millor si la pots ancorar a algun element dur inamovible, com una argolla al terra o a la paret.

  • Si no pots aparcar en un garatge, intenta aparcar la moto en algun lloc on la puguis tenir a la vista, per exemple, si vas a menjar a un restaurant. I encara que no puguis tenir-la a la vista, mentre te n’allunyis para atenció a les persones del voltant, per si detectes algun moviment sospitós.

  • Aparca de manera que la moto quedi sota el camp d’acció d’una càmera de vigilància. És més difícil que els lladres es decideixin a intentar-ho.

  • Si viatgeu diverses motos juntes, encadeneu-les les unes amb les altres. Això en dificulta molt el robatori.

Després d’aparcar

  • Bloqueja’n la direcció. Sí, és veritat que no és gaire difícil superar aquest obstacle per als lladres “experts”, però almenys és un obstacle més.

  • Fes servir un dels diversos sistemes antirobatori, com ara un cadenat o cadenes. No posis l’antirobatori a prop del terra (és més fàcil tallar-lo o inhabilitar-lo). I intenta lligar la moto amb aquest a un element inamovible (un fanal, una tanca fixa…), la qual cosa dificultarà la vida als lladres. Si no ho fas així, entre diverses persones poden aixecar la moto i carregar-la a una furgoneta, per exemple, per a encarregar-se del sistema antirobatori més tranquil·lament en un altre lloc.

  • Empra dos sistemes antirobatori diferents: pot ser que un lladre interessat a robar-te la moto sàpiga com gestionar-ne un, però no l’altre. Per exemple, un cadenat i un antirobatori de disc.

  • Posa un antirobatori amb alarma. El so farà desistir el lladre, probablement.

  • Una opció encara més avançada és tenir un sistema d’engegada codificat; ja és molt habitual als cotxes: el vehicle només arrencarà amb la teva clau, de cap altra manera, perquè el lladre no disposa d’una clau amb aquest codi. Això sí, aquest sistema és més car.

robatori motos

Foto: EURIST e.V.

Si ja t’han robat la moto

Les tres coses que t’explicarem ara les has de fer abans que et robin la moto, però et seran molt útils si te la roben, cosa que evidentment esperem que no passi.

  • Fes-li una marca distintiva a la moto i fotografia-la. D’aquesta manera en faràs la identificació més fàcil per a la policia.

  • Instal·la un sistema GPS a la moto. Com en els smartphones: si instal·les un sistema de GPS i el lladre no el veu i no l’inhabilita, podràs fer seguiment d’on és la moto, la qual cosa t’anirà molt bé per a recuperar-la.

  • Contracta una assegurança que inclogui a les cobertures el robatori de la moto, com en el cas de l’assegurança de moto del RACC, que entre les cobertures compta amb el robatori total o parcial de la moto.