A la moto amb paquet, quines precaucions cal seguir?

Por: RACC Blog

El bon temps convida a anar amb moto i a fer-la servir en companyia, tant per als petits desplaçaments en els moments d’oci com en viatges més llargs que pot ser que estiguis preparant des de fa mesos. En qualsevol d’aquests casos cal que tinguis en compte una sèrie de recomanacions bàsiques per a la teva seguretat i la de l’acompanyant. Viatjar amb moto amb paquet requereix tenir en compte algunes consideracions específiques que si sempre vas sol a la moto pot ser que no coneguis.

Preparació del conductor

  • Considera al paquet un segon conductor “actiu”, és a dir, s’ha d’involucrar amb tu a seguir les mesures de seguretat.

  • Tingues en compte que portar paquet afecta les característiques de la conducció de la moto, a causa del pes extra i el moviment independent d’aquest passatger.

  • En frenades ràpides el passatger del darrere tendeix a moure’s cap endavant, cosa que pot provocar que els vostres cascs es toquin.

  • En arrencar és possible que necessitis més acceleració. En frenar, és possible que necessitis més pressió i començar a frenar abans. Si la teva moto disposa d’ABS i CBS, anireu més protegits.

  • Probablement necessitaràs més temps i espai per avançar. Tingues en compte també que pots notar més l’efecte del vent, especialment el que entri de costat.

moto amb paquet

Preparació de la moto

  • Consulta el manual del fabricant de la teva motocicleta. Probablement t’hi donaran consells de com preparar la moto per portar acompanyant i mesures extres de seguretat. Presta especial atenció a no excedir el pes que s’especifiqui al manual.

  • És probable que hagis d’ajustar la suspensió i la pressió dels pneumàtics.

Preparació del passatger

El passatger ha de ser prou alt com per arribar al reposapeus, i prou madur com per comportar-se de manera responsable com a paquet: això inclou que sàpiga seguir els procediments que esmentem al llistat següent.

  • Per descomptat, que porti casc i roba adequada per a la seva protecció.

  • Que porti en tot moment les mans a la teva cintura, als teus malucs o a l’agafamans.

  • Els peus al reposapeus, fins i tot quan la motocicleta està parada.

  • Per a les corbes, és important que li donis la recomanació de mirar per sobre de la teva espatlla en la direcció de la corba. I això especialment si el teu paquet no té experiència com a acompanyant en una moto. El motiu és que en aquesta situació nova per a ells moltes persones tendeixen de manera inconscient a inclinar-se cap al costat contrari de la corba, la qual cosa et complicarà molt la traçada i farà les corbes més perilloses.

  • En cap cas han de girar-se o fer moviments bruscos que puguin afectar la teva conducció.

Més enllà d’aquestes recomanacions, deixa que el teu sentit comú et guiï: evidentment que portar algú de paquet no és la millor ocasió per fer ostentacions amb la moto, grans acceleracions, anar ràpid o fer grans inclinacions a les corbes. Al contrari, és bon moment per no només cenyir-te de forma escrupolosa a la normativa sinó per ser especialment conservador pel que fa a aquests temes. Dur algú de paquet a la teva moto és una responsabilitat compartida entre tu i aquesta persona, però tu ets qui condueix.

Com a conductor de motocicleta és normal que et preocupi la teva seguretat, així com la dels teus i la de la teva moto: amb l’assegurança de moto del RACC tens solucions per cobrir des de petites avaries a sinistres importants, sempre fins a l’últim detall.