Tendències en mobilitat urbana: bicicletes públiques, motosharing i cotxe compartit
Por: RACC Blog
Les grans ciutats segueixen creixent i augmenten els reptes en mobilitat. En aquest escenari, les formes de transport tradicionals conviuen amb altres d’emergents. Et presentem noves tendències en mobilitat urbana i com treure’n profit.
Transport públic i privat, bicicletes i motos compartides, carsharing, plataformes de mobilitat col·laborativa… Cada vegada tenim més opcions de transport a la ciutat, però… Com poden ajudar-nos? Quins són els reptes? Com podem combinar el transport públic amb altres alternatives? Aquí te’n donem algunes idees:
– Bicicletes públiques. L’ús d’aquest mitjà de transport creix de forma continuada i cada vegada hi ha més les ciutats que ofereixen la seva pròpia xarxa de bicicletes públiques, tot i que les condicions varien a cada lloc. Per exemple, a Barcelona l’abonament anual té un cost de 47 € i els primers 30 minuts de cada viatge són gratuïts, mentre que a Madrid l’abonament té un preu inferior però cada viatge té un cost (50 cèntims els primers 30 min.). Les ciutats amb més ús de la bicicleta pública són València, Barcelona, Saragossa, Sevilla, Bilbao, Madrid i Màlaga, encara que n’hi ha moltes més. Descobreix-les totes al web de l’Observatorio de la Bicicleta Pública.
– Motosharing. El lloguer de motos per minuts s’expandeix a les grans ciutats i han sorgit moltes companyies que ofereixen aquest servei (eCooltra, Yugo, Movit…). La majoria ofereixen motos elèctriques i el preu oscil·la entre els 18 i els 25 cèntims per minut. El motosharing és una solució pràctica i econòmica, especialment utilitzada per a trajectes curts a la ciutat, tot i que, combinades amb el transport públic, conformen una solució ideal per substituir el cotxe en desplaçaments més llargs.
– Compartir cotxe i trajectes. Els cotxes comencen a compartir-se a la ciutat, ja sigui a través de flotes (Avancar, Car2Go, etc.) o bé a través del lloguer de cotxes particulars (com a SocialCar). Companyies com BlaBlaCar també permeten compartir trajectes, encara que l’habitual és que aquesta alternativa s’utilitzi en viatges llargs i puntuals, i no tant en recorreguts diaris (com anar a la feina). Si vols més informació sobre les diferents plataformes existents, aquí t’expliquem les 4 formes de compartir cotxe que tens al teu abast.
Nous reptes de la mobilitat urbana
– Compartir trajectes en real-time. Entre les diferents solucions col·laboratives de transport, estan sorgint alternatives per compartir trajectes sota demanda en temps real (el que es coneix amb el nom de Ride-hailing). Això permet, per exemple, compartir taxi amb altres usuaris o compartir cotxe per anar a treballar, amb noves plataformes com Ntaxi, DedoCar, etc.
– Combinar diferents mitjans de transport. Amb l’objectiu de potenciar el transport intermodal, institucions com la Generalitat treballen des de fa temps en una targeta que permeti pagar tot tipus de transport (metro, bus, bicicletes compartides, plataformes col·laboratives…). D’aquesta manera es facilitarà l’ús de diferents mitjans combinats a través d’un únic sistema de pagament integrat.
Font: SocialCar