Tendències de mobilitat el 2025
Per: RACC
La mobilitat és la gran incògnita del nostre temps. Quin tipus de vehicle cal comprar, com ens desplacem cada dia o com adaptem el transport a la nostra vida quotidiana són interrogants que haurem de respondre aquest nou any que comença.
La tendència elèctrica és tota una realitat, amb més de 220.000 vehicles totalment elèctrics a Espanya fins al 2024. El govern de Sánchez preveu augmentar la xifra gairebé un 23% aquest 2025, continuant amb la tendència a l’alça del vehicle elèctric, i espera que s’arribin a superar els cinc milions d’automòbils elèctrics el 2030.
El desenvolupament de les xarxes de recàrrega, fent-les més accessibles i ràpides, l’obligació de diversificar l’electrificació a tota la cadena de transport (mercaderies, serveis ràpids, etc.) i la necessitat d’implementar ciutats més intel·ligents són qüestions clau que s’han de tenir en compte de cara al futur.
No obstant això, davant la mobilitat elèctrica dels vehicles de quatre rodes, la tendència ara és buscar alternatives de transport, sobretot en la mobilitat urbana, a fi d’evitar el caos circulatori de cada dia. La massificació de les ciutats ho demana i la micromobilitat està esdevenint una de les grans opcions de desplaçament.
La combustió va deixant pas a l’electrificació gràcies als ajuts governamentals, però és un sistema que encara genera molts dubtes entre els consumidors finals, sobretot pels elevats preus, si parlem de cotxes o motocicletes, i per les curtes autonomies. Els processos de traçabilitat dels productes, així com el reciclatge o la fiabilitat, són alguns dels interrogants pendents de resoldre per part de fabricants i governs, que aquest 2025 hauran de continuar treballant en la divulgació de les bondats d’aquesta tecnologia.
La consolidació de les plataformes MaaS (Mobility-as-a-Service) en la integració dels diferents serveis de transport públic (metro, tren o bus) i privat, així com la dels vehicles compartits (carsharing o motosharing), serà una de les tendències a tenir en compte enguany.
La transició elèctrica és un fet, però l’accessibilitat dels vehicles amb aquesta tecnologia és un dels temes pendents. En aquest sentit, fer que els automòbils elèctrics siguin més longeus i més autònoms serà el gran repte del 2025.
Malgrat tot, l’adopció d’energies sostenibles en l’àmbit de la mobilitat és una obligació que tenim envers el planeta, tot i que la seva aplicació encara estigui a les beceroles a Espanya en comparació amb altres països.
La connectivitat serà una altra de les tendències més rellevants, ja que l’electrificació va de bracet amb la intel·ligència dels vehicles. Caldrà, per tant, exigir un augment de la connectivitat i la integració d’aquestes tecnologies en la circulació diària per incrementar la seguretat i evitar els actuals problemes de trànsit.
L’adopció de la micromobilitat (patinets, monocicles o bicicletes elèctriques) per part d’antics usuaris de vehicles de combustió ha alliberat les ciutats d’una part del CO2, una tendència que continuarà creixent el 2025. No obstant això, hauria de ser potenciada per l’ens públic per aconseguir alliberar les urbs del caos circulatori diari i de tots els problemes que se’n deriven.
La mobilitat sostenible és la gran assignatura pendent dels nostres dies i no sembla que tingui solució a curt termini. Entre tots hem d’enfocar-nos en la solució, fent passos cap a energies més netes i segures en un futur proper.
Albert San Andrés per RACC.