Cal matricular una bici elèctrica?

Per: Deyanira García

A ningú se li escapa que en els darrers anys hem estat testimonis d’una transformació pel que fa a la manera de desplaçar-nos per les ciutats. Sigui per evitar la congestió o perquè estem conscienciats de la importància de reduir la contaminació, la mobilitat sostenible s’ha convertit en una solució eficient. Així doncs, amb el canvi de paradigma, és habitual veure pels carrers de les nostres ciutats bicicletes elèctriques. Aquests vehicles tenen la practicitat d’una bicicleta convencional, però, gràcies a l’assistència elèctrica, circulen a més velocitat i requereixen menys esforç, característiques que les fan molt atractives per a algunes persones.

De fet, hi ha bicicletes elèctriques que poden assolir tanta velocitat que han de ser matriculades. Tot i això, la Direcció General de Trànsit (DGT) no exigeix matricular la majoria d’aquesta mena de bicicletes.

Quins tipus de bicicletes elèctriques hi ha?

La DGT estableix tres categories de bicis elèctriques, dues de les quals sí que requereixen matriculació

  • Bicis de pedaleig assistit o EPAC (Electronically Power Assisted Cycles). La majoria de bicicletes que veiem a les ciutats són d’aquest tipus. És a dir, vehicles amb una potència nominal igual o inferior a 250 watts i una velocitat màxima de 25 km/h, i amb una assistència elèctrica que deixa de funcionar quan es deixa de pedalar.
  • Power cycles. Aquestes sí que s’han de matricular i han de passar la ITV, ja que es consideren cicles de motor. Disposen d’una propulsió addicional, que deixa d’actuar si no es pedala, amb una potència nominal d’entre 250 a 1.000 watts i una velocitat màxima de 25 km/h.
  • Speed bikes. Es consideren ciclomotors de dues rodes i, com a tals, estan obligats a tenir matriculació i passar la ITV. Es caracteritzen per tenir una potència superior als 1.000 watts (que pot arribar als 4.000) i una velocitat que assoleix els 45 km/h.

Per tant, si la teva bicicleta pertany a les categories Power cycles o Speed bikes, hauràs de matricular-la. A més, els propietaris tenen l’obligació de passar la ITV, portar casc, tenir permís de conduir i contractar una assegurança

Passos per matricular la bicicleta

El primer pas és comprovar que el vehicle estigui homologat segons el Reglament EU 168/2013 de la Unió Europea. Un cop feta la comprovació, cal anar a la ITV i entregar tota la documentació sol·licitada. Després de revisar que hi sigui tot, els tècnics lliuraran al propietari de la bicicleta elèctrica la targeta de la inspecció tècnica. I el pas següent és abonar les taxes corresponents a l’impost de matriculació i de tracció mecànica.

Amb tots els papers entregats i les taxes abonades, s’ha d’anar a la Prefectura de Trànsit més propera. Allà, amb els justificants de pagament, s’atorga un número de matrícula amb el qual es pot sol·licitar la placa. És de compliment obligat portar tota la documentació en regla quan se circula amb una power cycle o una speed bike. Les autoritats poden reclamar els papers en qualsevol moment i l’usuari els ha de poder presentar.