Drons i vehicles autònoms: el futur del transport?
Per: Deyanira García

Des de fa alguns anys, la tecnologia ha demostrat tenir un paper clau en l’evolució de diferents aspectes de la nostra vida quotidiana. I el seu impacte també s’està fent notar en la mobilitat, amb l’aparició de vehicles cada vegada més avançats que no només faciliten la conducció, sinó que també milloren la seguretat.
No obstant això, aquesta revolució va més enllà. En les darreres setmanes, ha guanyat força la possibilitat d’incorporar drons a la mobilitat aèria urbana i també autobusos autònoms. Totes dues iniciatives són un clar exemple de com la tecnologia està redefinint el futur del transport a les ciutats.
Barcelona, protagonista de la mobilitat autònoma amb autobusos sense conductor
La Ciutat Comtal sempre ha estat una capital pionera i, pel que fa a la mobilitat urbana, no es queda enrere. Durant el mes de març, Barcelona va ser l’escenari pel qual va circular, en mode de prova, un minibús sense conductor desenvolupat per Renault.
El vehicle, elèctric i autònom, va recórrer alguns dels carrers del centre de la ciutat. Equipat amb càmeres i radars, el minibús va ser capaç d’integrar-se en el trànsit urbà, respectant tot tipus de senyals de trànsit i esquivant els obstacles al seu pas.
Durant les proves, es van fer parades en punts clau de la ciutat per un recorregut circular d’aproximadament 2 quilòmetres davant la sorpresa dels ciutadans que van decidir pujar-hi.
Ver esta publicación en Instagram
La mobilitat aèria: drons i aerotaxis
D’altra banda, hem de parlar d’un dels desenvolupaments més destacats en la mobilitat urbana espanyola: els drons i els aerotaxis.
A Benidorm ha tingut lloc el primer vol d’un aerotaxi a Europa, la qual cosa ha marcat una fita en el camí cap a la mobilitat aèria urbana. Aquests vols es van fer sota la supervisió d’U-space, un sistema que gestiona l’espai aeri per a drons i altres vehicles no tripulats. De moment, aquests aerotaxis tenen pilots a bord, però s’està treballant perquè puguin funcionar de manera completament autònoma.
Encara que de moment tot són proves, aquests avenços es poden convertir en una realitat en un futur pròxim. I és que el Ministeri de Transports, en col·laboració amb empreses tecnològiques i fabricants, està treballant en la creació de vertiports. És a dir, d’instal·lacions específiques per a l’enlairament i aterratge de drons elèctrics d’enlairament vertical.
Amb projectes en ciutats com Madrid i Saragossa, Espanya es posiciona al capdavant de la mobilitat aèria urbana, amb la possibilitat que els primers aerotaxis comercials comencin a operar a mitjan dècada del 2020.