Vacances i gats: 5 consells importants

Per: Deyanira García

En aquesta època de l’any, són moltes les famílies que comencen a pensar en les vacances d’estiu. Si hi ha animals domèstics a casa, com ara gats, sorgeix el dubte de què podem fer-ne. Per a algunes persones, deixar-los a casa o en una residència no és una opció. I encara que els gats són animals de costums, si prepares bé el viatge podràs fer que el teu felí arribi segur, còmode i sense estrès fins a la vostra destinació.

1. Tria una destinació pet-friendly

Abans de fer les maletes, assegura’t que l’allotjament on t’estaràs accepta animals. Tot i que cada vegada hi ha més llocs pet-friendly, en alguns hotels, cases rurals o apartaments prohibeixen l’entrada d’animals o imposen una sèrie de restriccions. Per això, és important que t’informis de si es demana un dipòsit extra, si es limita l’accés de l’animal a unes determinades àrees o si s’exigeix que les mascotes estiguin sempre en una cistella de transport.

Per sort, hi ha webs amb llistes dels llocs on podries anar amb el teu gat.

De la mateixa manera, si la teva intenció és viatjar a l’estranger, assegura’t de quins són els requisits per entrar amb el teu gat al país, ja que n’hi ha que exigeixen vacunes específiques o, fins i tot, fer una quarantena.

2. Preparació prèvia al viatge

Igual que les persones, un gat també ha de tenir el seu equipatge. A més, portar les seves coses habituals no només garanteix el seu benestar, sinó que també l’ajuda a sentir-se més segur. En aquest sentit, és útil fer una llista dels estris que necessita el teu felí, que són:

  • Cistella de transport, fonamental per a qualsevol viatge.
  • Menjar, aigua i abeurador.
  • Joguines i alguna manta amb la seva olor.
  • Sorrera amb la seva sorra, per mantenir la seva rutina d’higiene.
  • Productes sanitaris, si necessita medicació. A més, els dies previs al viatge, pots anar al veterinari perquè li faci una revisió.
  • Documentació, xip amb dades actualitzades i cartilla mèdica. També pots posar-li un collaret amb placa identificativa per identificar-lo en cas de pèrdua.

3. Transport segur i sense estrès

El desplaçament fins a la destinació pot ser un dels moments que més estressi el teu gat. Per això, pregunta al veterinari si és necessari donar-li algun tranquil·litzant suau o feromones per ajudar-lo a relaxar-se.

Més enllà d’això, segueix aquests consells en funció del mitjà de transport que utilitzaràs:

  • Si viatges amb cotxe: els gats no poden anar lliurement pel vehicle, així que pots optar per lligar-lo amb el dispositiu corresponent al cinturó de seguretat, o transportar-lo en una cistella segura i ben ventilada. Si la teva opció és la cistella, posa-la a terra als seients del darrere per evitar que es mogui. Deixa dins una manta o alguna joguina perquè en senti l’olor i el viatge li sigui més confortable. També pots col·locar-hi algun protector absorbent.

A més, és important que no el treguis de la cistella en cap moment del trajecte, ja que podria espantar-se i escapar-se. 

No obstant això, recorda que quan facis alguna parada, com passa amb les persones, és important que revisis que l’animal està bé i que li ofereixis aigua, però no és recomanable que mengi perquè podria vomitar.

  • Si viatges amb avió: primer consulta amb l’aerolínia quines són les normes per viatjar amb gats, ja que n’hi ha que permeten que viatgin en una cistella específica a la cabina (sota el seient) i d’altres obliguen a transportar l’animal a la zona de càrrega.
  • Si viatges amb tren o autobús: com passa amb l’avió, no totes les companyies permeten que pugin gats a bord, així que revisa les polítiques abans de comprar el bitllet. En cas d’estar permès, la mascota haurà d’anar en una cistella de transport ben ventilada i, si pots, col·loca’t en un lloc tranquil per evitar sorolls forts que puguin alterar-la. 

4. Adapta el nou entorn

Com hem dit abans, els canvis poden afectar el teu gat i, per tant, cal que s’adapti a l’entorn progressivament. Dona-li temps perquè explori el nou espai on viurà durant uns dies. Però, abans d’obrir la cistella de transport, comprova que el lloc sigui segur per a l’animal, és a dir, que les finestres i els balcons no siguin perillosos i que no hi hagi forats on pugui quedar-se atrapat.

Una vegada fetes les comprovacions necessàries, deixa la cistella oberta amb el gat dins en una habitació. La seva curiositat farà que surti a investigar l’entorn, tard o d’hora.

Recrear el seu espai habitual, per fer-lo sentir com a casa, pot ajudar-hi. Col·locar el seu llit, joguines, menjadora o sorrera en una posició i en un lloc semblants als de la residència habitual farà que tot sigui més familiar. 

5. Mantingues les seves rutines

Als gats els agrada mantenir les seves rutines; per això, tant com sigui possible, fins i tot durant les vacances, és important que es continuïn respectant els horaris. Per exemple, intenta donar-li menjar a les mateixes hores i respecta els seus moments de descans.

També l’ajudarà a estar més còmode que juguis amb ell i que estiguis per ell.

I, sobretot, vigila el seu comportament, ja que amagar-se o deixar de menjar són senyals que alguna cosa no va bé, i pot ser que estigui estressat. En aquests casos, hauries de portar-lo a la consulta veterinària que tinguis més a prop.

Viatjar amb el teu gat pot ser una experiència meravellosa si prens les mesures necessàries per garantir el seu benestar. Triar una destinació pet-friendly, preparar-li l’equipatge, minimitzar l’estrès del viatge i donar-li temps per adaptar-se al nou entorn són elements clau perquè gaudeixi de les vacances tant com tu.

Cada gat és diferent: n’hi ha que s’acostumen ràpid als canvis, mentre que d’altres necessiten més temps i paciència. Respecta el seu ritme i assegura’t que, fins i tot lluny de casa, se senti segur i estimat.

Amb les assegurances de mascotes del RACC, pots triar la protecció que necessitis per al teu animal, des de responsabilitat civil fins a reemborsament de despeses veterinàries.