Per a què serveix cada programa de la rentadora

Per: Deyanira García

Tags:

Rentada ràpida, per a roba delicada, llana, cotó… Són molts els programes predeterminats que ens ofereixen les rentadores actuals. Però, la majoria de vegades, no sabem triar quin s’adapta millor a les nostres necessitats, per la qual cosa sempre recorrem al mateix. No obstant això, una elecció incorrecta del programa pot acabar fent malbé la roba.

Per poder treure el màxim partit al nostre electrodomèstic i cuidar les peces, tot seguit detallarem quan cal utilitzar cada programa.

Prerentada

En cas que la roba estigui molt bruta o amb restes sòlides, seleccionar una prerentada és una bona opció, ja que ajudarà a eliminar en profunditat aquestes taques.

Ràpid

Aquest programa és un dels més emprats a causa de la seva curta durada. I és que en tan sols 30 minuts, fins i tot menys, la roba estarà a punt per estendre. Tot i això, no ens hem de deixar enganyar per la rapidesa, ja que, igual com passa amb tots els programes, aquest està dissenyat per atendre unes necessitats en concret. Si ens decantem per aquesta opció, ens hem d’assegurar que la roba no està molt bruta i que l’única cosa que es busca és una rentada ràpida. Cal destacar que en la manera ràpida es pot triar la temperatura a la qual volem rentar, encara que es recomana que sigui de 30° a 40°.

Roba delicada

Les peces de seda, encaix o setí haurien de rentar-se amb el programa de roba delicada, evitant omplir massa el tambor. Aquesta opció es caracteritza per tenir una durada curta, un centrifugat suau i una rentada a baixa temperatura.

Llana

Amb les peces de llana cal anar amb compte, ja que, si no es renten com cal, poden encongir. Això ens pot fer confondre i que pensem que es tracta d’un teixit delicat, optant pel programa anterior. La diferència entre tots dos és que a l’específic per a llana, la roba es deixa reposar. El seu centrifugat és molt suau i la temperatura mai no excedeix els 30 graus.

Cotó

Encara que s’anomena programa cotó, també és propici per a gèneres com el lli o els que siguin molt resistents. Per aquest motiu, el centrifugat es fa a altes revolucions, encara que la durada és curta. Pel que fa a la temperatura, es pot ajustar, encara que en aquest cas el recomanable és que sigui d’un màxim de 90° per a la roba blanca i de 60° per a la roba de color.

Aquest programa és un dels que s’adapta més a la roba blanca, ja que es poden modificar els paràmetres de temperatura i revolució a conveniència.

Sintètic

Aquests teixits són menys resistents que els anteriors, per la qual cosa les temperatures recomanades estan entre els 40° o 60°.

Mixt

Amb aquest programa, es pot fer una bugada amb roba de diferent composició. La temperatura és baixa, de 30° a 40°, i la durada és llarga. Això no assegura que la roba hagi de sortir perfecta, ja que en rentar-se amb aigua no massa calenta, en cas que alguna peça tingui taques difícils, no se n’aniran.

Sport

Com bé s’indica, és un programa pensat per a roba d’esport. La rentada és curta i a temperatura de no més de 30 graus.

Antial·lèrgies

Alguns dels productes que s’utilitzen per a la neteja de la roba poden provocar al·lèrgia o irritacions a la pell. Amb aquest programa es busca eliminar tots els residus, per evitar que, en entrar en contacte amb la pell, es produeixin danys. Per aconseguir això, es fa servir una gran quantitat d’aigua, tant a la rentada com a l’esbandida, fent que la durada sigui molt llarga, i la rentada es realitza a 60 graus.

Aquest programa és ideal no només per a persones al·lèrgiques, sinó també per a pells sensibles, roba de nadó o aquelles peces que necessitin una rentada en profunditat.

Centrifugat

Actualment, les rentadores ofereixen la possibilitat de seleccionar les revolucions per al centrifugat. Com més altes siguin, més seca sortirà la roba, però també més arrugada.

Aquest mode està pensat per fer una segona centrifugada o eliminar l’excés d’aigua en aquelles peces que han estat rentades a mà.

Roba fosca

Com s’ha remarcat al principi, una elecció correcta ajuda que la peça es mantingui en bon estat durant més temps. En cas que la nostra rentadora ens ofereixi aquest programa per a roba fosca, ho aprofitarem també per rentar la roba texana. Les característiques d’aquest programa és que la rentada es fa a 40° i que es fa servir una gran quantitat d’aigua perquè no quedin restes de sabó a les peces.

Recomanacions a l’hora de posar la rentadora

Abans de posar una peça de roba dins de la rentadora, recomanem que es llegeixin les instruccions de rentada que apareixen a les etiquetes i se segueixin les instruccions.

Si la peça és apta per ser rentada a màquina, revisa que no tingui res a les butxaques que pugui fer malbé l’electrodomèstic i renta la roba del revés, això ajuda a mantenir el color.

També és recomanable que es diferenciïn les peces de roba per color i que, sempre que sigui possible, es renti a plena càrrega per evitar el malbaratament d’aigua.