Mites de la declaració de la renda
Per: Deyanira García
Fer la declaració de la renda és aquell procés anual que genera inquietud i confusió en molts contribuents, degut, en part, a la proliferació de mites i conceptes erronis sobre el tràmit fiscal: des d’idees preconcebudes sobre qui ha de presentar-la fins a suposicions sobre les conseqüències de cometre errors en el procés. Tot seguit intentarem aclarir algunes d’aquestes idees equivocades per poder presentar la declaració amb confiança i precisió.
1. L’esborrany, és tot verídic?
L’esborrany és un document generat per l’Agència Tributària que conté informació fiscal sobre el contribuent. Però aquesta informació es recopila a partir de dades proporcionades per tercers i, per tant, és important revisar-lo acuradament per verificar-ne la precisió i aplicar-hi qualsevol correcció abans de presentar la declaració definitiva. L’objectiu de l’esborrany és simplificar el procés de declaració d’impostos, però no tot el que hi ha a l’esborrany és correcte.
Un altre dels errors és creure que sol·licitar l’esborrany obliga a presentar la declaració. No és així. El que es recomana és donar un cop d’ull a l’esborrany per comprovar que les dades siguin correctes i veure si, amb tota la informació, el resultat surt a retornar o a pagar.
2. No cal fer la declaració si…
- Ets menor d’edat: no sempre ser menor d’edat significa estar exempt de presentar la declaració. Si un menor té rendiments del treball o per la venda d’un immoble, també ha de fer la renda.
- No s’arriba al salari mínim interprofessional (SMI): no és del tot cert. Si no se supera l’SMI, però s’han obtingut rendes per un lloguer i, en conjunt, se superen els 1.000 €, és obligatori retre comptes a Hisenda.
- Estàs a l’atur: dependrà de si durant l’exercici fiscal hi ha hagut dos pagadors (per exemple: l’atur i un altre pagador). En aquest cas, sí que s’ha de presentar la declaració ineludiblement.
- Formes part del col·lectiu que no hi està obligat: recomanem revisar les dades, ja que hi ha persones que, tot i que no estiguin obligades a presentar la declaració, han de fer-la si els comptes són beneficiosos per a elles.
3. Cal fer la declaració per força, quan…
- S’han rebut ajudes, prestacions o subvencions: aquest punt té matisos, perquè hi ha prestacions i subvencions que n’estan exemptes i, per tant, no tenen impacte fiscal.
- S’ha presentat un any: totalment fals. L’autoliquidació de l’IRPF va per exercicis i això fa que cada any sigui independent de la resta.
4. Segur que surt a pagar si…
- Hi ha dos o més pagadors: no és una ciència exacta, però si les retencions s’han fet correctament durant tot l’any i el percentatge aplicat ha estat el correcte, no es deurà res a Hisenda.
- S’ha rebut un premi o es rep una herència: un altre mite. Hi ha premis que poden estar-ne exempts. Respecte a les herències, allò que tributa és el rendiment que generin els béns de l’herència. Això no vol dir que el resultat surti a pagar.
- Hi ha més guanys: tal com passa en el cas de dos o més pagadors, si la retenció ha estat la correcta, no hauria de sortir a pagar.
5. Segur que surt a retornar si…
- Es tenen fills: en aquest cas dependrà de si depenen econòmicament de tu i de si les retencions s’han aplicat correctament.
- La nòmina té una retenció molt elevada: no és sempre així. De nou, depèn de les retribucions anuals i de les circumstàncies personals.
6. El fals mite de presentar la declaració com més aviat millor per cobrar abans
L’ens públic es marca un termini de fins a 6 mesos des que s’acaba el termini de la presentació per anar retornant les quantitats als contribuents. Per tant, no hi ha una vinculació directa entre presentar abans la declaració i rebre l’ingrés aviat.
7. Et pots desgravar la compra d’una casa o de material per treballar?
Pel que fa al material de feina, s’estableix que seran deduïbles les despeses necessàries per desenvolupar l’activitat, però no ho inclou tot, sinó que hi ha matisos. Per això és important rebre tota la informació abans de presentar la declaració.
Respecte a la compra d’una casa, fins al 2013 sí que hi havia deduccions per habitatge habitual, però actualment no és possible. A més, cal recordar que pagar una part en “B” no només no és recomanable sinó que és una acció fraudulenta.
8. Soc parella de fet, tinc beneficis fiscals?
No, les parelles de fet no tenen cap impacte en l’IRPF.
9. Què passa amb els bizums?
Si es fan en l’àmbit d’una activitat econòmica, s’han de declarar igual que si es pagués en mà, a través de TPV o mitjançant una transferència bancària.
10. Les temudes investigacions
Qualsevol renda, tant si és positiva com si és negativa, pot ser comprovada. Per tant, és fals que si la declaració surt a pagar s’està exempt que Hisenda la revisi.
També poden ser susceptibles d’investigació les factures emeses i rebudes. Totes han de ser clares i han d’estar perfectament numerades per evitar que siguin investigades.
Una altra de les situacions que podem viure és que l’Agència Tributària ens enviï una paral·lela. Això vol dir que s’està comprovant una autoliquidació, i aquesta verificació la pot fer en qualsevol exercici. Així doncs, no perquè s’hagi rebut una vegada serà rebuda en anys posteriors, dependrà d’Hisenda.