Llars cada vegada més intel·ligents
Por: RACC Blog
Una bombeta que també fa d’altaveu sense fil o una rentadora que t’avisa al telèfon quan la roba està preparada per ser estesa. Arriben les llars intel·ligents!
Deixaries que la companyia elèctrica apagués la calefacció o l’aire condicionat de casa teva durant un parell d’hores al dia quan la seva xarxa vagi sobrecarregada?
Probablement no d’entrada, però és possible que canvieu d’opinió si a canvi us ofereix una rebaixa en la tarifa mensual. En algunes zones dels EUA els consumidors ja tenen aquesta opció gràcies a un termòstat intel·ligent que, a més d’optimitzar la climatització de la llar segons els hàbits dels residents, pot ser controlat a distància amb el telèfon mòbil del propietari i pel proveïdor d’electricitat.
- Una bombeta que també fa d’altaveu sense fils i que canvia de color i brillantor segons les ordres d’una aplicació mòbil.
- Una rentadora que t’avisa al telèfon quan la roba és a punt per ser estesa.
- Endolls que registren el consum energètic de cada electrodomèstic i el mostren a la pantalla del televisor. Un pany de porta sense clau que s’obre introduint una clau PIN a la pantalla del telèfon.
- Cotxes que comencen a escalfar-se uns minuts abans que el conductor surti de casa.
Smart home
Són només alguns dels objectes connectats que ja es poden comprar per les llars intl·ligents o cases conectades i que formen part dels 28.000 milions que, segons Ericsson, hi haurà al món d’aquí a cinc anys. La majoria seran en entorns industrials (mineria, transport, fabricació) o de serveis públics, però una bona pila seran a les llars: fins ara la domòtica només era assequible en la construcció nova, però la connectivitat sense fils facilita ara incorporar-la en residències existents. Per això veurem intel·ligència en molts més dispositius domèstics, més enllà de les aplicacions tradicionals de comandament a distància de les persianes, les càmeres de videovigilància i els detectors d’intrusió: Samsung assegura que l’any que ve seran connectables el 90% dels 600 milions d’aparells que ven cada any, amb l’objectiu del 100% de cara a 2019.
La densitat d’equips connectats dins d’una llar encara és més alta quan s’inclouen els wearables, els dispositius que es porten posats i enregistren la nostra activitat. Si sota el matalàs tenim un sensor de la qualitat del son, pot posar en marxa la cafetera quan siguem a punt de llevar-nos. I si el braçalet sensor d’una persona gran detecta que ha caigut a terra, pot activar automàticament un protocol d’assistència a domicili.
Però aquesta hiperconnectivitat de les llars intel·ligents encara es troba en una fase incipient: per ara, cada aparell respon només a la seva pròpia aplicació mòbil. Per això la categoria més activa són els concentradors -hubs o gateways, en anglès- que parlen els idiomes de les diverses marques de dispositius per tal que l’usuari pugui controlar-ho tot amb la mateixa aplicació. I sorgeixen casos d’ús que fins ara no estaven previstos: el termòstat que us explicava al començament acaba de treure una actualització que li permet tenir en compte la presència a la llar de diversos membres de la família; fins ara, quan el propietari del telèfon sortia de casa, els altres residents es quedaven sense calefacció.
Autor: Albert Cuesta
Podràs llegir aquest i altres articles a la RevistaRACC.