Consells per a un correcte manteniment del rentaplats
Per: Deyanira García
El rentaplats és un dels electrodomèstics que més ens facilita l’activitat diària. Tot i això, no solem parar atenció al seu manteniment fins que comença a fallar. Aquesta manca de cures, a més de produir incidències i haver de trucar als tècnics, també afecta a l’hora d’allargar la vida útil d’aquesta màquina.
Pel ritme frenètic de vida que acostumem a portar, gairebé no ens adonem de la importància que té la neteja del rentaplats. A continuació us donem uns consells molt fàcils d’executar que, seguint-los de manera constant, impediran que tingueu problemes.
Netegeu l’interior del rentaplats
Amb el sabó que s’aplica a cada rentada no n’hi ha prou perquè el rentaplats estigui net per dins. És més, els residus que queden poden ocasionar problemes quan tornem a fer servir l’electrodomèstic. Per això, aquesta és la rutina que hauries de seguir:
- A les safates acostuma a quedar-se aigua acumulada que hem d’eliminar del tot.
- Si al dispensador queda algun residu de sabó, també l’haurem de treure i deixar-lo completament buit.
- Després d’aquests dos passos, passarem una baieta humida per tots els elements de l’interior del rentaplats. Així també acabarem d’absorbir l’aigua que pugui quedar estancada.
- No tancarem la porta del rentaplats fins que l’interior estigui completament sec.
Vigileu l’estat dels filtres
La calç, el sabó o les restes de menjar poden obstruir els filtres. A conseqüència d’això, la nostra vaixella no quedarà lluent. A més, segurament tampoc no s’haurà buidat l’aigua del tot, així que quan obris la porta, pot esquitxar. Per evitar-ho, és molt important comprovar que els filtres estan en perfectes condicions. Per això, recomanem que, dues vegades al mes, duguis a terme aquestes accions:
- Treu el filtre que hi ha a la part inferior del rentaplats i retira, acuradament i a mà, els residus que s’hi hagin pogut posar. Si queda alguna partícula més petita, la pots eliminar amb un raspall.
- Renta el filtre amb sabó i aclareix-lo amb molta aigua.
- Finalitzats els passos anteriors, els filtres estaran a punt per tornar-los a col·locar.
- Per a una neteja més profunda, després, podem fer una rentada sense sabó ni vaixella.
Pareu atenció als braços ruixadors
Com passa amb el filtre, la calç que queda al voltant dels orificis de sortida dels braços ruixadors pot obstruir la sortida de l’aigua. És recomanable que, de tant en tant, ens recordem d’aquest element i també el netegem a consciència. A més, hem de tenir en compte que aquests braços són molt delicats i sempre els haurem de manipular amb cura per evitar-ne el trencament.
Si l’obstrucció és total, és ideal desmuntar la peça. En aquest cas, seguirem sempre les indicacions del llibre d’instruccions, tant per netejar-los com per desmuntar-los.
Reviseu els nivells de sal
Quantes vegades hem sentit que cal emplenar l’abrillantador o la sal? De fet, és habitual que al frontal del rentaplats s’encengui un llum quan algun d’aquests productes no està al nivell recomanat. Si l’abrillantador només serveix perquè rellueixi la vaixella, la sal, a més d’evitar que surtin taques als gots i plats, té una gran importància en el manteniment correcte de l’electrodomèstic. I és que la sal contraresta la calç, per la qual cosa ajuda perquè no es formin plaques que obstrueixin la sortida de l’aigua.
A les zones on l’aigua sigui més dura, serà encara més necessari vigilar que el nivell de sal sigui sempre l’òptim.
Comproveu l’entrada d’aigua
De tots els passos, potser aquest és el que comporta més dificultat, ja que per fer la comprovació de l’entrada d’aigua hem de retirar l’electrodomèstic i desendollar-lo.
Podria ser que amb els filtres i els braços ruixadors nets, la nostra vaixella no sortís perfecta després de la rentada. Arribats en aquest punt, el problema podria estar ocasionat per un embús a l’entrada de l’aigua. Per evitar-ho:
- Desendolleu el rentaplats i talleu l’aigua.
- Retireu la mànega i renteu bé tots els elements.
- Torneu a col·locar-lo.
- Obriu l’aixeta i torneu a endollar l’electrodomèstic.