Com pots llogar la teva casa: dubtes i consells pràctics
Por: RACC Blog
Actualitzat el 17/04/2015
El mercat dels habitatges de lloguer creix ràpidament a Espanya. Cada cop són més les persones que decideixen llogar casa seva i anar-se’n a viure a una casa més econòmica o llogar aquell pis que tenen desocupat i treure’n, així, una rendibilitat. Així i tot, deixar que uns desconeguts entrin a casa teva pot generar dubtes i temors sobre les condicions del contracte, el preu del lloguer o els possibles impagaments. Per això, et detallem alguns dels dubtes més freqüents a l’hora de llogar casa teva.
Llogar et permet obtenir una rendibilitat per a ajudar a cobrir les despeses de l’habitatge o d’una possible hipoteca, evita el deteriorament i revaloritza l’immoble. Per a fer-ho, és important tenir un habitatge en bon estat i que resulti atractiu i acollidor. Pensa a quina mena de persones vols llogar-la i fes-li una bona posta a punt.
El contracte:
El contracte de lloguer no és més que un pacte pel qual el propietari de l’immoble el cedeix a l’inquilí pel temps i les condicions que pacten. Tot i que pot ser verbal, és molt aconsellable posar-ho per escrit per a tenir una constància documental dels acords.
Al contracte hi han de constar:
- Les dades d’identificació de l’habitatge (domicili, referència cadastral, cèdul·la d’habitabilitat, certificat energètic i metres quadrats).
- Els noms complets i el DNI del propietari i el llogater.
- La quantitat anual de la renda.
- Com es farà el pagament del lloguer (quin dia del mes i si es farà per transferència bancària o en metàl·lic i, si aquest és el cas, on).
- La data d’inici i la durada del contracte.
- La clàusula d’actualització de la renda.
- La fiança.
- Qui assumeix les despeses.
- Als habitatges moblats, cal incloure i signar un document d’inventari de mobles, electrodomèstics, etc. per a deixar constància de tot el que hi ha i en quin estat es troba.
Quant he de cobrar de lloguer?
No hi ha cap llei pel que fa a això. El millor és que t’informis dels preus dels lloguers a la teva mateixa zona per a habitatges de característiques semblants. Pots consultar-los als portals d’internet o als anuncis que vegis. Valora també aspectes com les connexions de transport públic, la proximitat de comerços i serveis, l’estat de l’edifici i del barri… Un cop resolt això, has de saber que si no es pacta una altra cosa, l’actualització de la renda serà anual, i segons l’IPC dels últims 12 mesos.
Quina ha de ser la durada del contracte?
Serà la que pacteu ambdues parts. Si no s’especifica, la legislació actual estableix que la durada serà d’un any, prorrogable a 3. Un cop passat el primer any, el propietari pot recuperar l’habitatge avisant amb dos mesos de temps, si és per a ús propi o d’un familiar directe; d’altra banda, el llogater pot desistir el contracte passats els sis primers mesos i avisant amb només un mes d’antelació sense que hagi de pagar indemnització. Així i tot, es pot pactar per contracte el pagament d’una indemnització si el llogater marxa abans de temps.
La fiança es paga en metàl·lic en signar el contracte i sol ser equivalent a un mes de lloguer. Cal tornar-la al llogater en finalitzar el contracte, sempre que no hi hagi hagut desperfectes o incompliment dels acords.
Qui assumeix les despeses de l’habitatge?
El llogater sol assumir les despeses d’aigua, llum, electricitat i telèfon, així com les despeses de donar d’alta aquests subministraments, si no ho estan. Les despeses de comunitat i els impostos solen correspondre al propietari, tot i que les pot assumir el llogater si així ho especifica el contracte.
En cas de reparacions, el propietari està obligat a fer totes les reparacions necessàries per a garantir que l’habitatge estigui en bones condicions, tret dels desperfectes o avaries provocats pel llogater. També li correspondrà al propietari assumir les obres per a adaptar l’habitatge a persones amb minusvalidesa.
Què pots fer en cas d’impagament?
Aquest és un dels majors temors dels arrendadors. El primer que cal fer es tractar d’evitar aquest extrem. Pots prendre mesures com demanar un aval al llogater, assegurar-te que és solvent i demanar referències seves, però res d’això no et protegirà cent per cent. Molts propietaris opten per contractar una assegurança per impagament de les rendes i/o els serveis, però has de tenir en compte que algunes asseguradores no paguen fins que no hi ha una sentència judicial.
En cas que el teu llogater deixi de pagar-te, no esperis: parla amb ell i intenta arribar a un acord. Si no és possible i continua l’impagament, has de presentar una demanda de desallotjament amb reclamació de quotes impagades. En aquest cas, el millor és assessorar-te amb un professional.
Si no vols pagar una agència o un agent de la propietat immobiliària (API), hi ha molts portals immobiliaris a internet on pots anunciar el pis de manera gratuïta. Inclou informació clara sobre les característiques de l’habitatge i l’entorn, els avantatges i, sobretot, moltes fotos. Assegura’t que siguin atractives i que tinguin molta llum.
Amb tot això, ja pots posar mans a la feina. I si no ho veus clar, pregunta a amics i familiars per immobiliàries o API de confiança i posa’t a les seves mans. Si continues tenint dubtes, coneixes l’assegurança del RACC per a propietaris que volen llogar el seu immoble? Tens més informació aquí.