Claus per un Nadal saludable

Per: Deyanira García

Tags:

Durant l’any procurem cuidar-nos, ens preocupem per l’alimentació, tenir un pes saludable i portar una rutina esportiva per estar en forma. Però en arribar les dates nadalenques això pot canviar. És clar que són dates per gaudir-les, però no és sobrer fer una petita reflexió per ser conscients de la quantitat de nutrients poc saludables i calories que prenem en un dinar o sopar nadalenc. I és que de cop en podem arribar a prendre més que les ingerides durant tot un dia normal.

Els greixos (de formatges, patés…), els sucres simples (de les postres, torrons…) i l’alcohol són en gran part els responsables d’aquest gran increment calòric, tot i que també dependrà de les quantitats. Per tant, el primer consell serà la moderació. Altres recomanacions són:

  • Evitar els aperitius amb més contingut gras, i intentar escollir aquelles més lleugeres a nivell calòric, com, per exemple: pernil ibèric, llagostins a la planxa amb all i julivert, pebrot amb tonyina, broquetes de tomàquets amb formatge fresc, alvocat i salmó fumat, canapès amb humus i anxova.
  • En cas que les carns i els peixos dels segons plats vagin acompanyats per alguna salsa amb alt contingut gras, millor evitar sucar-hi pa o controlar-ne la quantitat.
  • Si tenim diverses carns per escollir, millor optar per les d’au (pollastre o gall dindi) perquè tenen menys contingut gras. I entre els peixos, els més adequats són els blancs, i sempre millor si estan cuinats al forn o a la brasa. Les espècies poden ajudar a crear plats saborosos sense necessitat d’afegir-hi salses greixoses i grans quantitats de sal.

  • Si heu d’elaborar el sopar de la nit de Nadal o el dinar de Nadal, podeu optar per preparar un menú menys energètic. Els entrants poden ser de gambes a la planxa o musclos al vapor en comptes de canapès amb paté, foie o formatge d’untar. Les torradetes amb salmó fumat o caviar no han de portar mantega, margarina o formatge en crema. El brou de Nadal pot contenir més verdures i carns magres i menys cansalada, i la pasta ha de constituir un acompanyament i no fer-se farcida. En lloc dels dolços com pastissos o gelats industrials, millor optar per fruita natural lleugera com la pinya o per fer gelats casolans.
  • L’hora de la sobretaula és delicada, ja que és quan se’ns presenten els torrons, polvorons, bombons, neules, etc. La millor manera de controlar-ho és crear racions petites o porcions individuals, separant dues o tres peces en un plat, per tenir més control del que es menja. Si la sobretaula s’allarga molt i els dolços encara són a taula (cosa que suposa tenir un reclam continu), podem prendre un cafè o una infusió que afavorirà la digestió i, d’alguna manera, evitarà que mengem més.
  • Pel que fa a les begudes alcohòliques, ser conscients que representen una aportació calòrica extra. En general, se solen prendre cerveses o copes de vi durant el dinar o el sopar, i cava o algun combinat amb les postres. Hem d’intentar no excedir-nos.

  • Els refrescos gasificats ensucrats no són recomanables per acompanyar els àpats nadalencs. Val més substituir-los per aigua que s’hauria de convertir en la beguda prioritària durant les festes.
  • Finalment, però no menys important, fer activitat física. Sempre hem de fer alguna mena d’exercici i evitar el sedentarisme per mantenir-nos en forma i gaudir de benestar físic i mental. Si, a més, incrementem la ingesta de calories aquests dies, l’última cosa que hauríem de fer és disminuir el nostre nivell d’exercici. Si habitualment realitzem esport, durant les festes de Nadal és aconsellable que busquem el temps per continuar-ho fent. Si normalment no ho fem, és bo que no esperem Cap d’Any per proposar-nos-ho, sinó que comencem a fer-ho abans.

ALTERNATIVES SALUDABLES PER ALS MENJARS I SOPARS DE NADAL
APERITIUS
  • Gambes o llagostins a la planxa
  • Minitorrades amb anxoves o salmó
  • Gules a l’all
  • Canapès de mozzarella light i pebrot
  • Canapè de tomàquet i ceba confitats amb anxoves
  • Salat de bolets amb all i julivert
  • Espàrrecs verds a la planxa amb sal grossa
  • Làmines de pernil serrà o lacón amb pebre vermell
  • Canapès amb formatge d’untar light i melmelada de tomàquet
  • Rotllets de salmó a l’anet farcits de margallons i tàperes
  • Rotllets d’espàrrecs blancs amb encenalls d’ou dur picat
  • Ous farcits de tonyina, pebrot i oliva
  • Musclos, escopinyes o cloïsses al vapor
  • Escopinyes de llauna amb llimona i pebre negre
  • Picada de tomàquet, ceba, cogombre, pebrot verd i melva o verat
  • Amanida d’endívies amb salmó i salsa de iogurt (amb ceba picada)
  • Minitorrades amb formatge fresc i olivada
PRIMERS PLATS
  • Crema d’espàrrecs o xampinyons amb encenalls de pernil
  • Sopa de marisc
  • Bròquil o card amb gambes gratinat (amb beixamel lleugera)
  • Albergínies o carbassons al forn farcides de verdures gratinades (amb formatge baix en greix o pa d’all ratllat)
  • Sopa d’all amb ou escalfat
  • Consomé de porros amb ceba caramel·litzada
SEGONS PLATS DE PEIX:

  • Orada a la sal
  • Llobarro al forn amb llimona i verdures (una rodanxa de llimona, ceba, carbassó i pebrot)
  • Cassoleta de lluç amb cloïsses i gules
  • Salmó al forn amb patata panadera
  • Rap amb salsa verda
DE CARN:

  • Llom de vedella al forn amb salsa d’ametlles
  • Gall dindi farcit al forn (amb fruita i fruits secs)
  • Rodó de vedella amb xampinyons laminats i patata
  • Capó rostit amb peres
  • Filet de porc al pebre amb verdures
POSTRES
  • Pinya natural flamejada amb licor sense alcohol
  • Macedònia amb suc de taronja
  • Sorbet de mandarina i menta
  • Poma al forn amb canyella i llimona
  • Peres al vi

Equip Mèdic Teladoc Health