Forn elèctric: quins avantatges té i com funciona

Per: Deyanira García

El forn elèctric s’ha convertit en un electrodomèstic habitual a la majoria de llars de casa nostra. Aquestes en són les raons: la facilitat d’ús, l’eficiència i la versatilitat que ens ofereix per cuinar. A diferència dels forns de gas, el seu funcionament es basa a generar calor a través d’unes resistències elèctriques. Aquesta calor es distribueix per l’interior del forn perquè els productes es coguin homogèniament.

A continuació t’expliquem com funciona un forn d’aquest tipus, quins avantatges té i com pots triar-ne el millor model. 

Què és un forn elèctric?

Tot i que potser l’ús domèstic és el més estès entre els forns elèctrics, també n’hi ha d’ús industrial, com els que s’utilitzen en l’elaboració de la ceràmica o en la indústria de la siderúrgia. El seu sistema de funcionament és el mateix: una resistència produeix escalfor i aquesta calor fa que es cogui el producte que hi ha dins.

No obstant això, en aquest article ens centrarem en els forns domèstics. Com se sap, aquests electrodomèstics s’utilitzen per cuinar i escalfar els aliments. Com que no tenen gas, no entren en combustió i, per tant, són més segurs i fàcils d’instal·lar.

Hi ha dos tipus principals de forns elèctrics: els convencionals o estàndard, que escalfen els aliments mitjançant les resistències situades a la part superior i inferior de l’aparell, i els de convecció, que incorporen un ventilador que permet distribuir la calor de manera més uniforme per tota la cavitat.

Com funciona un forn elèctric?

Com ja hem dit, les resistències que porten incorporades generen calor per a la cocció. Aquesta temperatura és variable, és a dir, es pot regular mitjançant un termòstat que duen a l’exterior i que normalment està col·locat a la part superior de la porta del forn.

Algunes de les seves funcions principals són:

  • Cocció superior i/o inferior.
  • Graella.
  • Distribució de la calor homogènia gràcies al ventilador.
  • Programació i temporitzador.

Tenint en compte les funcions del nostre forn i els aliments que hi vulguem cuinar, podrem elaborar els nostres plats aprofitant-ne tots els avantatges. Aquí tens alguns consells perquè sàpigues com fer-ho.  

Consells per triar el teu forn elèctric

Abans de comprar un forn elèctric, valora quines són les teves necessitats i tingues en compte aquests aspectes:

  • Grandària i capacitat: comprova que aquest electrodomèstic càpiga correctament en l’espai que tens habilitat a la teva cuina.
  • Funcions: mira que tingui totes aquelles funcions que s’adaptin a la teva manera de cuinar.
  • Eficiència energètica: opta per models amb la millor classificació d’eficiència per reduir el consum de llum.
  • Neteja: hi ha forns que incorporen tecnologia pirolítica o catalítica i que faciliten el manteniment de l’aparell.

Avantatges de tenir un forn elèctric

Entre els principals avantatges d’aquests forns destaquen la senzillesa de la instal·lació (només necessiten una presa de corrent) i que són més segurs que els de gas perquè no generen flames ni gasos. A més, la calor que emeten és uniforme i, per tant, els productes s’hi couen de manera homogènia. 

Com podem mantenir i cuidar el forn elèctric?

Utilitzar bé el forn no només permet allargar-ne la vida útil, sinó que també és bo per garantir que funcioni correctament. Segueix aquests consells i tindràs forn per llarg:

  • Després de cada ús, retira les restes de menjar que hi pugui haver.
  • Per netejar-lo utilitza productes adequats i evita els més abrasius.
  • Revisa les resistències de l’electrodomèstic per assegurar-te que funcionen correctament.

Finalment, recorda que un bon manteniment del forn és la solució per evitar les avaries més comunes