L’espectacle de la Fórmula 1 arriba a Barcelona

Per: Deyanira García

Tags: ,

La relació de Barcelona amb la Fórmula 1 no és nova. Amb la d’enguany, ja són 40 les vegades que els monoplaces han volat sobre l’asfalt català. 

Per trobar la primera cursa celebrada a Barcelona ens hem de remuntar fins a l’any 1951, quan el barri de Pedralbes es va convertir en circuit. Aquesta fita es repetiria el 1954. Al cap d’uns anys l’escenari es traslladaria a Montjuïc, un traçat urbà pel qual van rodar Jackie Steward, guanyador de dues de les quatre edicions disputades (el 1969 i el 1971), Niki Lauda o Emerson Fittipaldi, vencedor el 1973.

Però, d’ençà del 1991, és el Circuit de Barcelona-Catalunya el lloc de peregrinació de tots els aficionats que volen gaudir de la Fórmula 1 a casa nostra. L’any de la seva inauguració, la cursa va tenir lloc al setembre i va ser Nigel Mansell qui es va proclamar guanyador de la prova en creuar la bandera de quadres per primera vegada. Segur que molts dels aficionats recorden aquest moment. Però no és l’únic!

L’any 1995, un joveníssim Michael Schumacher va guanyar al Circuit per primera vegada al volant del seu Benetton. I més èpica encara va ser la victòria del Kàiser el 1996, quan, sota una pluja intensa, va sumar el seu primer triomf amb Ferrari.

Una dècada més tard, el 2006, Fernando Alonso, fent valer la seva pole position, va fer embogir la marea blava en pujar a dalt de tot del podi, amb un avantatge de 18 segons sobre l’alemany de Ferrari, contra qui es jugava el Mundial. També serà recordada per sempre la seva sortida del 2011, en què va passar de la quarta posició fins al capdavant de la cursa. Un altre gran moment a Barcelona per al bicampió espanyol va ser la victòria del 2013, amb Ferrari. Aquest triomf, el 32è de la seva carrera, va suposar la seva darrera victòria en la Fórmula 1. Des d’aleshores continuem somiant la propera.

Si fem un recorregut per les edicions celebrades al Circuit, qui no recorda l’accident entre Hamilton i Rosberg, el 2016, quan eren companys d’equip? O la col·lisió entre Räikkönen i Verstappen un any després? Aquest va ser justament l’únic abandonament de Max Verstappen en les seves nou participacions en el Gran Premi d’Espanya de Fórmula 1. Tres victòries, dues segones posicions, tres tercers llocs, una pole position i dues voltes ràpides són les xifres de l’actual campió del món en aquest traçat. Al Circuit va sumar el 2016 la seva primera victòria en un mundial, i també va sortir-ne victoriós el 2023.

Amb Carlos Sainz, però, el Circuit ha estat una mica menys amable. La millor classificació del pilot RACC en una cursa va ser el quart lloc del 2022, i l’any passat aconseguia la seva millor classificació en sortir segon de la graella de sortida. No obstant això, el madrileny podrà sentir de ben a prop el caliu de tots els seus seguidors, perquè enguany tornarà a tenir la seva pròpia graderia, la CS55, amb un aforament per a 3.800 persones

Activitats durant els dies del Gran Premi

La Fórmula 1 no només es gaudirà a Montmeló. Del 15 al 22 de juny, el centre de Barcelona viurà l’ambient d’aquest gran espectacle amb l’organització d’un munt d’activitats al voltant del Barcelona Fan Festival 2024

El punt neuràlgic de la festa se situarà a la plaça de Catalunya, on s’exhibiran alguns monoplaces i una rèplica del trofeu, i es podrà veure com és un box per dins. Els que s’hi animin podran fins i tot fer una simulació de com és una aturada a boxs. I qui vulgui seguir la classificació del Gran Premi ho podrà fer a través de la pantalla gegant que hi haurà instal·lada. Ben entrada la nit, també hi haurà diversos concerts per gaudir d’una estona de bona música.

Però, sens dubte, el plat fort tindrà lloc el dimecres 19: alguns dels pilots rodaran pel passeig de Gràcia fent gaudir tots els aficionats en un road show formidable, un espectacle mai vist a la Ciutat Comtal. Després del recorregut, i durant gairebé dues hores, personalitats del món de la Fórmula 1 visitaran el Fans Forum per compartir una estona amb els aficionats.

També cal recordar que el dijous 20 de juny el Circuit acollirà l’habitual pit walk, moment en què els pilots surten a saludar i a signar autògrafs als aficionats que, amb una entrada especial, tinguin la plaça reservada.

N’heu pres nota? Doncs, benvingut Gran Premi d’Espanya 2024!