Córrer des d’una perspectiva de gènere
Per: Revista RACC
El gènere condiciona molts aspectes de la vida, fins i tot fer esport a la via pública. El RACC i Zurich Assegurances analitzen la pràctica del running a Barcelona i a Madrid en un estudi que revela que la percepció de seguretat influeix en els hàbits que segueixen les persones que corren depenent de si són homes o dones.
La pràctica del running ha augmentat els últims anys
La llibertat i la flexibilitat horària que permet aquest esport, a més del fet que, a causa de la pandèmia, ha augmentat la consciència social per la salut personal, animen cada vegada més persones a sortir a córrer, tant per la ciutat com per la natura. En aquesta pràctica, la diferència d’hàbits entre els homes i les dones és notable. Així ho han comprovat el RACC i Zurich Assegurances amb l’estudi “Pràctica del running a Barcelona des d’una perspectiva de gènere”, un informe que s’ha replicat a Madrid. Una de les conclusions principals de l’estudi és que un 19% de les dones enquestades afirmen que han patit alguna mena d’assetjament mentre practicaven running a Barcelona, més del doble que els homes (9%). A causa d’aquest fet, el 94% de les dones asseguren que prenen mesures de seguretat personal quan surten a córrer, com per exemple evitar les zones mal il·luminades i solitàries (76%), escollir franges horàries en les quals hi hagi més gent al carrer (65%) i anar a córrer acompanyades (41%).
En el cas dels homes runners, un 74% reconeixen que també prenen mesures de seguretat personal quan practiquen aquest esport. En aquest context, a més, el 19% de les dones enquestades afirmen que podrien abandonar la pràctica del running a causa de les agressions que pateixen, mentre que, en el cas dels homes, només s’ho han plantejat el 10% dels enquestats.
L’anàlisi ha detectat que el 67% de les dones surten soles a córrer per Barcelona durant el dia. Al seu torn, malgrat que el 39% de les dones que practiquen running ho fan de nit, quan es fa fosc només corren soles el 33%. Els homes que practiquen running sense companyia arriben al 79% dels casos en horari diürn, un percentatge que es redueix lleugerament durant la tarda i la nit, moments en què la xifra se situa en el 65%.
Seguretat segons la zona
L’estudi del RACC i Zurich Assegurances també analitza diferents ubicacions de la capital catalana segons la percepció de seguretat que en tenen els runners. Cal destacar que totes generen més inseguretat de nit: l’avinguda del Paral·lel (29%) i el parc de Montjuïc (28%) són les zones que generen més inseguretat durant el dia a les dones, i quan es pon el sol és Montjuïc la ubicació que obté una pitjor valoració: el 78% de les dones i el 67% dels homes la consideren molt insegura a la nit. De fet, en el cas dels homes, també és la més mal considerada durant el dia (32%).
De les ubicacions que s’han analitzat, Collserola és el segon espai més insegur entre les dones (75%) i el parc de la Ciutadella ho és entre els homes (59%). Per la seva banda, la zona que les dones consideren més segura per córrer a la nit és l’avinguda Diagonal, tot i que un 28% la perceben com a insegura, seguida de la Gran Via, que el 36% de les dones valoren negativament.
Mirant cap al futur
Per evitar les situacions que poden provocar més sensació d’inseguretat durant la pràctica del running, hi ha diferents plataformes que posen en contacte els esportistes perquè s’organitzin i puguin sortir a córrer en grup. Malgrat que encara es troben en un estat emergent, el 33% de les dones enquestades asseguren que coneixen aquestes plataformes; pel que fa als homes, aquest percentatge és del 23%, però ells són els que més les utilitzen (41%).
Aquesta pràctica esportiva s’ha tornat cada vegada més popular, en part, a causa de la pandèmia. Un de cada quatre runners actuals diu que no corria abans de la covid-19 i un 22% ho fan ara més que abans. El 47% dels corredors i de les corredores enquestats afirmen que els preocupa més la salut ara que abans de la pandèmia.
En aquest context, el RACC i Zurich Assegurances han elaborat aquest estudi per identificar la percepció i els hàbits de seguretat en la pràctica del running des d’una perspectiva de gènere. Alhora, l’estudi pretén contribuir de manera activa a quantificar i comprendre les diferències de gènere i a instar l’Administració pública a planificar l’espai públic tenint en compte aquesta perspectiva. També destaca la necessitat de fomentar la incorporació de dones en la presa de decisions i en la redacció de documents de planificació urbana.
Així mateix, el document recomana promoure la diversitat d’activitats a la ciutat perquè més persones utilitzin l’espai públic durant totes les franges horàries, i també analitzar-lo a fons per identificar les actuacions que s’hagin de dur a terme per eliminar punts negres de seguretat en carrers i parcs. Algunes d’aquestes actuacions són garantir una il·luminació correcta de l’espai públic i millorar les zones amb visibilitat escassa. A més, cal informar els runners que han de córrer a les zones destinades als vianants i seguir-ne els senyals, ja que 3 de cada 10 corredors han manifestat a l’enquesta que desconeixen quina normativa de circulació se’ls aplica.
D’altra banda, en relació amb la seva seguretat, s’aconsella als corredors, tant si són homes com si són dones, fer servir aplicacions de rastreig en directe perquè les persones del seu entorn sàpiguen on són, així com córrer per zones freqüentades per altres corredors, vianants o vehicles. L’estudi també recomana als corredors que no utilitzin auriculars mentre practiquen running per poder ser conscients del que passa al voltant seu i que portin roba reflectora en llocs sense il·luminació o de molt trànsit.
I les runners a Madrid?
A la capital espanyola puja el percentatge de runners que eviten córrer soles de nit a conseqüència de les situacions d’assetjament que han viscut. El mateix estudi s’ha fet a Madrid i els resultats no disten gaire el que s’ha fet a la ciutat comtal. Les dones enquestades que afirmen que han estat assetjades mentre corrien s’incrementen fins al 25%.
A més, s’observa que el percentatge de dones que surten soles a córrer pels seus carrers durant el dia arriba al 70% de les enquestades, mentre que a la nit la xifra cau fins al 49%. Aquest percentatge es tradueix en el fet que gairebé totes les dones (96%) prenen mesures de seguretat quan practiquen running, com per exemple evitar vies mal il·luminades i solitàries o escollir carrers transitats. Pel que fa a les zones per córrer, la percepció de les runners és que la Casa de Campo és la menys segura per fer-ho, especialment de nit.
Per Judit Monclús