Roba activa per a motoristes, un pas endavant

Por: RACC Blog

Jaquetes actives, el nou concepte de roba dissenyada per protegir el motorista de la pol·lució.

Com pot evitar un motorista l’excés de contaminació?

Amb el canvi climàtic en plena actualitat i l’obligatorietat de reduir les emissions i els gasos d’efecte hivernacle a les grans ciutats, la necessitat d’explorar noves vies per evitar els excessos de contaminació i el seu impacte directe en l’ésser humà és fonamental.

L’exposició a la contaminació dels motoristes durant la conducció crea la necessitat de cercar solucions. Es veuen exposats fins a cent vegades més que els conductors de cotxe i fins a deu més que els ciclistes i vianants.

És per això que la marca d’equipament per a motoristes Spidi ha aplicat el seu know-how per a la creació d’una nova línia de roba que resol el problema. Mission Control és la solució avançada a aquest conflicte gràcies a un sensor que detecta el nivell de contaminació de l’aire proporcionant dades en temps real, que es visualitzen en un display situat en la part inferior de la peça de roba. El sensor, integrat al coll –la zona més pròxima a les vies respiratòries– avisa en el moment ideal per fer servir la màscara anticontaminació, apta per a qualsevol mena de casc.

El panell de control està disposat en una pantalla OLED, col·locada a la màniga, evitant que el pilot prengui mal en cas de caiguda. Al marge de la contaminació atmosfèrica, també proporciona dades com la data i l’hora o el suggeriment de l’ús del folre tèrmic en cas que la temperatura ho requereixi.

El sensor posseeix tres nivells d’avís per a tres nivells de protecció: baix, mitjà i alt. En el baix, no és necessari l’ús de màscara, mentre que en el mitjà, la peça avisa per vibració i amb senyals visuals del display aconsellant que es faci servir. En el nivell alt, com en l’anterior, la jaqueta adverteix de la necessitat de l’ús de la màscara i de la selecció del mode alerta.

Quan es passa a mode manual, el flux d’aire inhalat es desvia a través dels filtres de protecció, obrint la vàlvula d’exhalació per a una respiració òptima. A més, la màscara pot ser usada amb qualsevol mena de casc.

El sistema és d’encesa i apagada automàtiques, detecta el moviment del motorista. No cal aparellar-lo a una aplicació, sense dependre de la compatibilitat amb el programari de tercers.

Mission Control és el clar exemple de cap on es dirigeixen els nous conceptes de disseny en roba activa, sector en el qual Spidi ha innovat, aproximant el futur en forma de jaqueta que millora la qualitat de l’aire respirat. De moment, podem continuar vestint correctament cada vegada que pugem en una moto, a l’espera de noves peces més segures i interactives.