Quina és la millor postura per anar amb bici?

Por: RACC Blog

Gràcies, en bona mesura, als serveis públics de lloguer, desplaçar-se amb bici ha deixat de ser una afició de poca gent per convertir-se en un hàbit diari per a milers de persones.

Més còmodes, més segurs

Tot i que la majoria de trajectes urbans són curts, convé sempre adoptar una postura correcta davant del manillar. Així evitarem lesions o molèsties físiques –principalment a l’esquena, als canells i als genolls. A més també reaccionarem amb més rapidesa davant de qualsevol contratemps. Com passa al volant d’un turisme, la postura damunt d’una bici és un factor que influeix també en la seguretat.

La postura per anar amb bici influeix en la seguretat

Lògicament, la postura per anar amb bici dependrà del tipus de vehicle que s’utilitzi. Concretament, de la posició i de la forma del manillar. A grans trets:

  • Els manillars alts de les bicis urbanes o de passeig exigeixen una posició més dreta, que inicialment resulta que és més còmoda i permet gaudir més bé de l’entorn. El pes del ciclista es distribueix entre el seient i els pedals.
  • Els manillars més baixos de les bicis d’ús esportiu (ruta, muntanya, etc.) obliguen a prendre una postura més inclinada, que permet maniobrar amb més velocitat i potència. En aquest cas, el manillar ha d’absorbir molt més pes.

Quina és la millor postura per anar amb bici?

Consells bàsics per a una bona postura

A partir d’aquesta divisió inicial, es poden definir els següents consells bàsics:

  • Una bici de talla adequada. Resulta obvi, però convé recordar que la bicicleta s’ha d’adaptar a l’alçada i el pes del conductor, no a l’inrevés, tant en nens com en adults. Per això, convé sempre provar-la abans de comprar-la. Aquesta adaptació és més complicada a les bicis públiques, de manera que hem de tenir una cura especial abans d’iniciar un trajecte…
  • Alçada del seient. És fonamental per a una postura correcta, sigui quin sigui el tipus de bicicleta. La norma bàsica és que, posats dalt de la bici i amb el pedal a baix de tot, la cama ha d’estar pràcticament estirada. Generalment, el manillar és l’únic element regulable de les bicis de serveis públics. Convé adaptar-lo a la nostra talla abans de fer-les servir.
  • Posició del peu. Un error comú, que els ciclistes més ben equipats resolen amb l’ús de sabatilles amb cales, és fer força amb el centre de la planta del peu. El peu s’ha de repenjar al pedal per la zona del metatars, la part carnosa del peu que tenim després dels dits.
  • Suport dels canells. Braç i mà han d’estar en línia recta. La mà ha de descansar sobre el manillar d’una manera natural, sense tensions i sense estirar massa el canell.
  • Pedaleig sense tensions. El suport del peu i dels canells defineix en bona part el pedaleig, amb les cames paral·leles, ni massa obertes ni amb els genolls cap a dins.
  • Indumentària i accessoris. L’ús urbà suposa en general que s’utilitzi la bici sense una indumentària especial. Hem d’assegurar que ens permeti una llibertat de moviments adequada. I això també cal tenir-ho en compte amb el pes dels objectes que portem (motxilles, maletes, bosses, etc.). Aquests han de situar-se al portaequipatges o, si no és possible, portar-los ben subjectes a l’esquena.

Consells bàsics per a una bona postura

Com comentàvem, la postura sobre la bici depèn de molts factors i els consells anteriors són molt generals. En cas de sentir molèsties per l’ús de la bici, s’ha de visitar un especialista mèdic.