Màscares antipol·lució per anar amb bicicleta

Por: RACC Blog

Els nivells de diòxid de nitrogen excedeixen els nivells recomanats per la Unió Europea. I no hem de creure que quan ens desplacem amb bici estem lliures de la contaminació.

Tot i que no veiem la contaminació, hi és!

Com reduir la contaminació que respirem

Si vols reduir les partícules contaminants que t’arriben als pulmons, pots fer servir màscares antipol·lució. Segons el doctor Gary Fuller, del Kings College London, les màscares són efectives, si inclouen filtres de subpartícules, i només les màscares més cares porten aquests filtres.

Hem revisat algunes de les màscares més populars, que inclouen filtres de subpartícules:

Respro City Bike (específica per a commuting)

Probablement és la màscara més popular del mercat, fabricada amb neoprè i disponible de diferents colors. És transpirable i amb dues vàlvules que ajusten l’aire i la contaminació que ingressa a la màscara.

Respro city bike

També disposen de models per a ciclistes de carretera. Foto: Respro.

Totobobo

Una màscara transparent que s’ajusta bé al contorn de la cara. Provoca menys transpiració que les màscares de Respro. Com que és transparent, evitaràs la clàssica broma de Darth Vader sobre dues rodes.

Totobobo

Foto: Totobobo

Són efectives les màscares per a ciclistes?

Una iniciativa de la Universitat de Navarra, en col·laboració amb la Comunitat Europea, ha conclòs que les màscares antipol·lució tenen una efectivitat entre el 15 i el 65%; com més petites són les subpartícules, menor és l’efectivitat. Per això és important que les màscares comptin amb filtres específics de partícules petites. En trobareu més informació a Life + Respira.

Altres formes de reduir la contaminació que respires

Amb alguns consells pràctics podràs reduir la contaminació que t’arriba als pulmons. I millorar la teva qualitat de vida:

  • Pedala cada dia. La millor manera de reduir la contaminació és no produir-la. Fes petites aportacions per aconseguir un model de transport més sostenible.
  • No sempre el camí més ràpid és el millor. Planteja’t que pots alterar la teva ruta per evitar els carrers més congestionats, tracta de pedalar prop del riu o del mar.
  • Evita les hores punta. Una bona planificació t’ajudarà a sortir més d’hora. Evitaràs molta contaminació i estrès al carrer.
  • Utilitza carrils bici segregats. Estaràs una mica més allunyat dels tubs d’escapament.
  • Avança quan sigui possible. Si la teva ciutat no té infraestructura ciclista, no t’esperis a un metre del tub d’escapament d’un bus.

Com evoluciona la contaminació

Al vídeo següent veiem un exemple de com avança la contaminació durant el dia en una gran ciutat. En aquest cas concret, Pamplona.

La contaminació és a les nostres ciutats i els únics responsables de reduir-la som nosaltres.