Etiquetes mediambientals, també per a motos!

Por: RACC Blog

L’abril del 2016, la DGT va anunciar la classificació del parc de vehicles a Espanya en funció del seu potencial contaminant. Aleshores, la mesura es va aplicar principalment als turismes amb l’enviament d’una sèrie d’etiquetes que identifiquen el nivell de contaminació de cada vehicle amb un codi de lletres i colors.

La DGT ja ha fet arribar la mesura a motocicletes, ciclomotors, tricicles i quadricicles, a través del següent sistema d’etiquetes:

  • Zero emissions (blava): Vehicles registrats elèctrics de bateria (BEV). Elèctrics d’autonomia estesa (REEV). Elèctrics híbrids endollables (PHEV) amb una autonomia mínima de 40 quilòmetres.
  • ECO (blava/verda): híbrids (HEV) i híbrids endollables (PHEV) amb una autonomia inferior a 40 quilòmetres.
  • C (verda): vehicles que compleixin les normes Euro 4 i Euro 3 (matriculats a partir del 2007).
  • B (groga): vehicles que compleixin la norma Euro 2 (matriculats a partir del 2003).

Els vehicles que no compleixin aquestes normes (matriculats abans del 2003), no disposen d’etiqueta ambiental.

Per a què serveixen?

Aquesta classificació s’emmarca en el Pla Nacional de Qualitat de l’Aire i Protecció de l’Atmosfera (Pla Aire). Té com a principal objectiu beneficiar els vehicles més respectuosos amb el medi ambient, especialment en àmbit urbà.

Aquest benefici s’ha materialitzat amb l’anunci de les restriccions a la circulació de vehicles a les principals ciutats:

  • Barcelona: aprovat el desembre del 2017, prohibeix la circulació de vehicles sense etiqueta en episodis de contaminació, però preveu també restriccions permanents a partir del 2020.
  • Madrid: el protocol per alta contaminació, vigent des de l’octubre del 2018, preveu diferents escenaris que prohibeixen la circulació dels vehicles sense etiqueta. En situacions de més alerta, només permet circular vehicles amb etiqueta Zero o ECO.

Davant les restriccions de trànsit a l’àrea metropolitana de Barcelona, la Fundació RACC ha proposat mesures addicionals a les administracions, com les Propostes per millorar la qualitat de l’aire.

Com puc adquirir la meva etiqueta?

El procés més fàcil per adquirir les etiquetes és consultar primer la pàgina web de la DGT dedicada als Distintius Ambientals, introduir la matrícula del vehicle i comprovar quina etiqueta li correspon. L’etiqueta es pot recollir a les oficines de Correus. Només cal que presentis el permís de circulació del vehicle i abonis 5 euros.

Igual que en els turismes, es recomana enganxar el distintiu en un lloc visible. Això facilitarà que les autoritats identifiquin el vehicle.