Els motoristes, un col·lectiu molt afectat per la sinistralitat a Catalunya
Per: David Felipe
Fins a 62 persones han perdut la vida en 59 accidents de trànsit a les carreteres catalanes durant el primer semestre d’aquest 2021. Són dades del Servei Català de Trànsit (SCT) que mostren un descens del 24,4% en el nombre de víctimes mortals respecte de les xifres del 2019, any que es pren de referència, ja que el 2020 va ser un any atípic marcat per una forta davallada de la mobilitat i, en conseqüència, de les dades de sinistralitat.
Per franges d’edat, el tram de 35 a 44 anys és el que ha acumulat més víctimes mortals, que han arribat a les 17, xifra que suposa sumar-ne set a les produïdes durant el primer semestre del 2019. En canvi, en la franja de 45 a 54 anys el nombre de morts ha baixat de 16 a 7 respecte del mateix període del 2019.
Gairebé la meitat d’aquestes 62 víctimes mortals produïdes a Catalunya no circulaven en automòbil. Concretament, han estat 23 motoristes, 5 vianants i 2 ciclistes. En destaca especialment el col·lectiu dels motoristes, que suma el 37% del total de morts d’aquest primer semestre. El mateix passa si ens fixem només en Barcelona durant el mateix període: més de la meitat de les víctimes mortals en accidents de trànsit a la ciutat han estat motoristes.
En concret, els primers sis mesos d’aquest 2021 hi ha hagut 8 víctimes mortals, de les quals 5 anaven en moto, 2 en vehicles de mobilitat personal (VMP) i una era vianant, i 81 ferits greus. Malgrat que les xifres coincideixen amb les del 2019, la sinistralitat respecte del mateix any ha baixat més d’un 30% a Barcelona.
Més d’un vehicle implicat
Les xifres del SCT assenyalen que, en el cas dels motoristes i pel que fa al tipus d’accident, en 15 dels 23 accidents mortals (un 65%) el sinistre ha estat amb un altre vehicle implicat. Respecte a l’edat de les víctimes, predominen els conductors de mitjana edat, amb 5 morts en la franja de 35 a 44 anys i 6 en la de 45 a 54 anys.
Per demarcacions, 13 dels 23 accidents mortals s’han registrat a les comarques de Barcelona (un 56%). En general, durant els primers sis mesos de l’any s’ha consolidat la tendència a l’alça dels accidents mortals amb més d’un vehicle implicat, ja que un de cada tres accidents mortals s’ha produït a causa d’una col·lisió frontal.
El SCT subratlla que aquest tipus de col·lisions acostumen a estar relacionades amb els avançaments temeraris o indeguts, les distraccions i la fatiga i la somnolència.
font: Revista RACC