Novetats en la presentació de la Renda 2020

Por: RACC Blog

La campanya de la Renda 2020 comença el 7 d’abril per a tots els contribuents que facin la presentació online. Aquest any, a causa de les conseqüències de la pandèmia, molts treballadors han sofert canvis en la seva situació laboral que poden tenir efectes directes en la seva declaració: situació d’ERTO, deduccions per maternitat, autònoms, etc.

En aquest post intentarem respondre tots els dubtes que puguin derivar-se d’aquestes situacions, i informar de les principals novetats de la Renda 2020.

Principals novetats de la Renda 2020:

  • Simulador Renda WEB Open, que permet realitzar simulacions de la possible declaració de renda (no vàlid per presentar-la).
  • Els treballadors en ERTO tindran l’obligació de presentar la Renda i pagar per declarar més d’un pagador.
  • Les deduccions de mares amb fills a càrrec: les mares en situació d’ERTO no poden deduir la part que els correspon.

Preguntes i respostes de la presentació de la Renda

Davant dels dubtes que sorgeixen aquest any sobre la presentació de la Renda, l’equip Legálitas d’Assistència legal del RACC respon les qüestions següents:

Quin és el primer pas per fer la Renda?

El primer pas per tramitar la Renda és consultar l’esborrany i les dades fiscals per comprovar que són correctes. Les dues dades es poden obtenir a través del Servei de Tramitació de l’esborrany / declaració renda WEB, en què has d’incloure una sèrie de dades personals, DNI, data de validesa o expedició, etc.

Vaig estar a ERTO l’any passat, com m’afecta la Renda?

Aquest tipus de prestacions tributen, ja que es consideren com un altre pagador més i s’inclouen en la renda com a rendes del treball, sumant-se a les quantitats percebudes per la resta d’empreses per a les quals hàgim treballat durant l’any, de manera que la nostra renda variarà i canviaran els límits per estar o no obligats a fer la declaració, que es rebaixaran pel fet de tenir dos pagadors.

He estat mare i he estat en ERTO, puc cobrar els 100 euros de la deducció per maternitat o no?

En aquest cas, t’afectarà. Les dones treballadores amb fills menors de tres anys a càrrec afectades per un ERTO o un cessament d’activitat a conseqüència de la pandèmia, “deixarien de complir el requisit exigit per poder aplicar aquesta deducció”, i perdran aquest dret durant el temps que hagin estat en aquesta situació.

Hi ha canvis per als autònoms aquest any?

Sí, en l’apartat de rendiments d’activitats econòmiques en estimació directa, es permetrà per primera vegada que els contribuents puguin importar les dades consignades als llibres de registre de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques.

D’aquesta manera, els contribuents que realitzin activitats econòmiques, i estiguin obligats a portar llibres de registre seguint el que disposa l’article 68 del Reglament de l’impost, podran traslladar el contingut del Llibre registre de vendes i ingressos i del Llibre registre de compres i despeses a la seva declaració, la qual cosa fa que sigui molt més senzilla la confecció de l’autoliquidació.

Soc propietari d’un pis llogat i he rebaixat la renda a l’inquilí, m’afectarà?

Sí, ja que si a conseqüència de la pandèmia s’ha signat un acord/annex amb l’inquilí en el qual s’ha acordat la rebaixa de la renda de l’immoble llogat, s’ha de declarar que s’ha pactat, sempre que s’acrediti amb qualsevol mena de prova admesa en dret.

A més de les deduccions estatals en la renda, n’hi ha alguna altra?

Sí, cada comunitat autònoma ha aprovat les seves pròpies deduccions, i n’hi ha algunes que les han modificades, en alguns casos ampliant i en altres reduint-les. Per això, no ens oblidem repassar les deduccions autonòmiques per veure si en podem aplicar alguna perquè facin que el resultat de la nostra autoliquidació sigui més favorable.

Si el resultat de la meva Renda és a pagar, puc fraccionar-lo?

Sí, el fraccionament habitual que estableix l’Agència Tributària és del 60% a pagar al juny i el 40% al novembre, però sempre es pot negociar un fraccionament amb més terminis, tenint en compte que serà l’AEAT qui tingui l’última paraula.

Terminis de presentació de la Renda 2020:

A més de poder realitzar la declaració a través d’internet (a partir del 7 d’abril), la presentació de la Renda també es pot tramitar per telèfon (a partir del 6 de maig), o fer-la presencialment en qualsevol de les oficines de l’Agència Tributària (a partir del 2 de juny). En ambdós casos, cal demanar cita per realitzar la gestió, a través dels seus canals de contacte habituals o la pàgina web.

El 30 de juny del 2020 és la data límit per fer la presentació de la Renda.

Si necessites més informació i assessorament legal i tributari, contacta amb RACC Legal, que compta amb un equip d’advocats per a tota la família.

Font d’informació: Nuria Diez, advocada | Legálitas