Dubtes sobre el coronavirus. El servei mèdic del RACC respon

Per: David Felipe

Tags:

Des de mitjans del mes de març estem immersos en una situació totalment insòlita. Fa un temps no podíem ni imaginar que viuríem aquest període d’incertesa, dubtes i pors davant la ràpida propagació de la Covid-19.

Per intentar pal·liar algunes de les incògnites que tenim respecte del coronavirus, la doctora Mora, del Servei Mèdic del RACC, ens resoldrà alguns dels dubtes més freqüents que se senten diàriament.

Quan s’ha d’anar a l’hospital?

En línies generals, els pacients amb pneumònia, que tinguin febre igual o superior a 38° encara que prenguin paracetamol, dificultat respiratòria sobtada, confusió… o qualsevol altre signe d’alerta o gravetat hauran de ser valorats a l’hospital.

És convenient consultar amb un professional de la salut davant de qualsevol dubte per determinar la manera d’actuar adequada en cada cas.

A urgències fan el test del coronavirus?

A urgències segueixen les indicacions dels protocols vigents. Els protocols estan en constant actualització i s’adapten ràpidament a la canviant situació.

Quines mesures d’higiene cal seguir?

La manera més efectiva de controlar la propagació del virus és quedar-se a casa. Però si és imprescindible que surtis:

  • Porta a sobre un desinfectant alcohòlic i utilitza’l sovint, especialment després de tocar qualsevol superfície.
  • Recorda que no t’has de tocar els ulls, el nas o la boca quan surtis de casa sense haver-te rentat abans les mans amb aigua i sabó o amb solucions alcohòliques.
  • Intensifica la higiene de mans freqüent amb aigua i sabó o amb solucions alcohòliques, prestant especial importància en la durada de la fricció, que ha de ser com a mínim de 40-60 segons.
  • Tapa’t la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús quan tussis o esternudis, i renta’t les mans de seguida.
  • Després de manipular objectes, sobretot en llocs públics, no et toquis els ulls, el nas o la boca, si no et rentes les mans abans.
  • No és recomanable l’ús de guants per fer la compra: és més efectiu rentar-se les mans adequadament amb aigua i sabó o amb solucions alcohòliques. Continua fent ús dels guants d’un sol ús per a fruita, verdures…
  • Evita el contacte proper: has de mantenir una distància prudencial mínima de 2 metres entre persones.
  • Assegura una ventilació correcta de totes les habitacions de la casa (10 minuts 3 cops al dia).

Pots trobar més informació sobre mesures higièniques al domicili, en l’automòbil…, al document específic del web del ministeri.

Si porto anell, he de rentar-lo?

Sí. Per rentar-te les mans treu-te l’anell i segueix el procediment habitual. Renta independentment l’anell amb el mateix sabó o amb solució alcohòlica.

Per a què serveix la mascareta

La mascareta té com a objectiu filtrar l’aire. En línies generals, hi ha dues menes principals de mascaretes:

Les que filtren l’aire exhalat, que tenen la finalitat d’evitar la transmissió d’agents infecciosos per part de les persones que les porten, però que no són efectives per prevenir el contagi.

Les que filtren l’aire inhalat, que tenen com a finalitat protegir l’usuari davant de la inhalació de contaminants ambientals.

Si es necessita portar una mascareta, és fonamental tenir en compte que pot ser un focus de contaminació. Per això és imprescindible aprendre a col·locar-la, treure-la i rebutjar-la adequadament.

  1. Abans de posar-te una mascareta, renta’t les mans amb un desinfectant a base d’alcohol o amb aigua i sabó.
  2. Tapa la boca i el nas minuciosament amb la mascareta i assegura’t que no hi hagi espais entre la cara i la màscara.
  3. No et toquis la mascareta mentre la fas servir; si ho fas, renta’t les mans amb un desinfectant a base d’alcohol o amb aigua i sabó.
  4. No reutilitzis les mascaretes d’un sol ús.
  5. Treu-te la mascareta sense tocar-ne la part del davant.
  6. Llença-la immediatament en un recipient tancat.
  7. Renta’t les mans amb un desinfectant a base d’alcohol o amb aigua i sabó.

Mascaretes quirúrgiques i les autofiltrants, ¿quinés diferències hi ha?

Les mascaretes quirúrgiques són les que utilitzen als hospitals i no deixen passar de dins cap a fora, per la qual cosa els infectats les han de portar per no contagiar la resta.

Les mascaretes autofiltrants, com les FFP2 i les FFP3, ens protegeixen a nosaltres mateixos del contagi. Això no obstant, i sempre que mantinguem les mesures d’higiene i separació bàsiques, no són imprescindibles.

Què faig si la situació m’afecta psicològicament?

És normal sentir-se preocupat o alterat davant la situació actual. El més important és mantenir una rutina de llevar-se, dutxar-se, esmorzar i ocupar el temps en coses que et motivin. Evita l’alcohol i les drogues, menja bé i fes una mica d’exercici cada dia.

Si tinc un gos o un gat, pot ser portador del virus i encomanar-lo?

Els gossos i els gats no són reservoris, la qual cosa vol dir que no porten ni transmeten el coronavirus. Tot i això, es recomana netejar les potes dels animals que surtin al carrer perquè no entrin bacteris a casa. N’hi ha prou amb utilitzar qualsevol tovalloleta humida.

Quants dies passen entre el contagi de coronavirus i l’aparició dels primers símptomes?

El període d’incubació mitjà és de 5-6 dies, amb un rang ampli de 0 a 24 dies.

Quant de temps es manté actiu el virus fora de l’organisme? Es manté el mateix temps en totes les superfícies?

D’acord amb alguns estudis realitzats, en paper i cartró es manté actiu entre 24 i 36 hores. En fusta, roba o vidre d’1 a 2 dies. En acer inoxidable, plàstic, bitllets i mascaretes quirúrgiques fins i tot més de 4 dies.

Aquestes dades varien en funció de les condicions d’humitat i temperatura de l’ambient.

Afecta els homes i les dones de la mateixa manera?

Segons informe de la situació del 13 d’abril, el 52,2% dels casos reportats de Covid-19 són dones. No obstant això, el nombre d’homes ingressats a l’UCI és més del doble que el nombre de dones.

És cert que amb unes temperatures més altes s’aturarà la pandèmia?

Es desconeix si el SARS-CoV-2 tindrà el mateix patró estacional d’altres virus respiratoris com la grip o els coronavirus causants dels refredats comuns.

El coronavirus ve dels animals?

Els coronavirus són una família molt extensa de virus que colonitza i afecta els animals. Malgrat tot, encara no s’ha confirmat si aquesta branca concreta procedeix d’un animal ni de quin.

Els coronavirus són una família de virus que normalment afecten només els animals, encara que a vegades es poden transmetre a les persones.

El SARS-CoV-2 és un nou tipus de coronavirus detectat per primera vegada el desembre del 2019. Aquest nou virus pot afectar les persones i produeix la malaltia Covid-19.

Els símptomes de la Covid-19 s’assemblen als de la sinusitis crònica?

Hi ha alguns símptomes comuns, com, per exemple, l’anòsmia o falta d’olfacte, però també hi ha notables diferències. La sinusitis crònica afecta especialment els sinus paranasals i les fosses nasals. Els símptomes més característics de la Covid-19 són la febre, la tos i la sensació de manca d’aire.

Si tinc febre vol dir que tinc el coronavirus? Què he de fer?

No necessàriament: la febre també apareix en moltes altres afeccions, com el refredat o les angines.

Si la febre és superior a 37,5°, pots prendre algun antitèrmic com el paracetamol (si no n’ets al·lèrgic i no és incompatible amb la teva medicació actual).

Si la temperatura és de 38°C o superior durant 3 o més dies, hauràs de consultar amb un professional de la salut.

Després de passar la malaltia et tornes immune?

Generalment, qui passa el coronavirus se n’immunitzen. Encara que això afecta la branca actual i no tenim prou dades per saber si es donaran brots estacionals o si, al contrari, el virus mutarà periòdicament.

Hi ha evidències publicades en relació amb la generació d’anticossos neutralitzants, tant en models animals com en casos humans. No obstant això, cal continuar realitzant estudis per confirmar aquesta dada.

Hem de tenir paciència i esperar que tot torni a la normalitat tan aviat com sigui possible. Mentrestant, l’únic que podem fer és prendre el màxim de precaucions i ser molt curosos per ajudar a frenar la propagació del coronavirus.