Desescalada: Com hem d’usar el vehicle?

Tags: .

Por: RACC Blog

Les fases de la desescalada permeten l’ús del vehicle particular de diferents maneres.

El Ministeri de Sanitat del Govern d’Espanya ha establert quatre fases per completar la fi del confinament. S’hi especifiquen les mesures d’obligat compliment per seguir amb l’evolució i tractar de deixar enrere el virus de la Covid-19 en la mesura que sigui possible.

La informació sobre les fases més avançades encara no està del tot tancada en matèria de transport privat, motiu pel qual la informació aquí exposada està supeditada a futurs canvis legislatius a mesura que vagin evolucionant.

Malgrat estar instaurades les dates d’inici, estaran supeditades a una sèrie de criteris:

Criteris per avançar entre fases del Govern d’Espanya:

El Ministeri de Sanitat decidirà, guiant-se per un panell integral de marcadors objectius, la disposició en la qual es troba cada província o cada unitat territorial per avançar. Es tracta dels següents criteris:

  1. Les capacitats estratègiques del sistema sanitari, tant en el seu vessant d’atenció primària com hospitalària.
  2. La situació epidemiològica a la zona; és a dir, el diagnòstic i la identificació de la situació concreta de la pandèmia.
  3. La implantació de mesures de protecció col·lectiva en comerços, transports, centres de treball i en qualsevol espai públic.
  4. Les dades de mobilitat i econòmiques.

Aquests marcadors seran públics, de manera que la ciutadania pugui conèixer els criteris en els quals es basen les decisions polítiques que determinaran la tornada a la nova normalitat en cada territori.

FASE 0

La fase 0 és la preparació per a la desescalada, en la qual s’estableixen mesures d’alleujament comunes per a tot el país pel descens de la corba de contagis de la Covid-19.

ÚS: En aquesta fase es permet la mobilitat per als mateixos usos anteriors al pla, com poden ser desplaçaments al treball, compres, entitats bancàries, cura de persones, etc. En aquesta fase, activa des del 4 de maig, a més es podrà fer servir el vehicle per al desplaçament a establiments oberts amb cita prèvia, a més dels nous casos indicats com la compra de menjar en locals que hagin reprès l’activitat o l’atenció d’horts, entre altres.

OCUPACIÓ: Segons les indicacions publicades al BOE del 3 de maig de la limitació d’ús en vehicles de fins a nou places, podran fer-los servir dues persones per cada fila de seients, sempre que utilitzin mascaretes i respectant la màxima distància de seguretat. En transports públics de fins a nou places, podran fer-ho dues persones per fila addicional respecte del conductor.

En vehicles on per les seves característiques es disposi d’una única fila de seients –furgonetes, vehicles amb cabina, etc.–, el màxim serà de dues persones.

RANG DE MOBILITAT: La circulació continuarà estant restringida al municipi del domicili.

 

FASE 1

En funció del compliment i la progressió dels indicadors marcats en la fase 1, la instauració de la nova norma seguirà la limitació de l’ocupació dels vehicles privats. Està prevista per a l’11 de maig.

ÚS: Els mateixos anteriorment descrits en la fase 0. S’amplia el seu ús per a desplaçaments a segones residències (dins de la mateixa província), allotjaments turístics, mercats, visites a familiars o amics (un màxim de reunió de 10 persones), així com terrasses, activitats agràries i vetlles amb un màxim de 15 persones. Es reprendran activitats com la caça i la pesca o activitats esportives professionals i en equipaments a l’aire lliure, exceptuant piscines i zones d’aigua.
Podran obrir els comerços de més de 400 metres amb espais delimitats a l’interior. Els museus i els centres religiosos no podran superar un terç de la seva capacitat.

OCUPACIÓ: Les persones residents en un mateix domicili podran omplir-lo. En el cas d’un vehicle privat compartit podran fer-lo servir dues persones en diferents files de seients.

RANG DE MOBILITAT: Lliure circulació dins de la mateixa província, regió sanitària o illa.

FASE 2

Prevista per al 25 de maig, sempre segons zones, es farà un gran pas cap a la prevista com a “nova normalitat”, ampliant la ràtio d’acció de les activitats.

ÚS: Reobertura de centres comercials amb control d’aforament, cinemes, teatres i espectacles amb butaques preasignades, així com esdeveniments de menys de 50 persones en llocs tancats o de menys de 400 persones a l’aire lliure i assegudes. Els llocs de culte podran albergar un aforament del 50%. També es donarà accés controlat a les platges i al bany i s’eliminaran les franges horàries, amb reunions de fins a 15 persones.

OCUPACIÓ: Podran omplir un vehicle totes les persones que resideixin juntes, mantenint les mesures d’autoprotecció. En el cas d’un vehicle privat compartit podran fer-lo servir dues persones en diferents files de seients.

RANG DE MOBILITAT: Lliure circulació dins de la mateixa província, regió sanitària o illa.

FASE 3

Inicialment prevista per al 8 de juny. Serà la prèvia a la fase final del desconfinament, amb l’objectiu de flexibilitzar al màxim la mobilitat general. Es preveu l’obertura de totes les activitats, mantenint sempre les distàncies de seguretat.

ÚS: En aquesta fase s’amplien els aforaments en els locals, així com l’obertura dels comerços minoristes restants, museus, gimnasos, discoteques, bars nocturns i centres d’oci amb 1/3 de l’aforament.

OCUPACIÓ: Podran omplir un vehicle totes les persones que resideixin juntes, mantenint les mesures d’autoprotecció. En el cas d’un vehicle privat compartit podran fer-lo servir dues persones en diferents files de seients.

RANG DE MOBILITAT: Lliure circulació dins de la província, amb la possibilitat de visitar altres províncies de la mateixa comunitat autònoma que estiguin també en Fase 3.


NOVA NORMALITAT

Amb una durada mínima de dues setmanes per fase (el temps d’incubació del virus), arribats a aquest punt es preveu tornar a la normalitat. Segons calendari estipulat, arribaria a partir del 22 de juny, malgrat que pot retardar-se segons l’evolució del virus.

Acabaran les restriccions socials i econòmiques, mantenint-se la vigilància epidemiològica i l’autoprotecció de la ciutadania. L’ús de la màscara està recomanat per a totes les fases, inclosa aquesta última, tant en vehicles com a peu.

Incomplir les restriccions de mobilitat durant les quatre fases de desescalada pot implicar sancions econòmiques entre els 600 i els 30.000 €.

ACTUALITZAT: 23 maig 2020, 11:30h