Com evitar el contagi d’un virus com el coronavirus?
Por: RACC Blog
El desembre del 2019 va sorgir un agrupament de 27 casos de pneumònia a la ciutat de Wuhan (província de Hubei, Xina) amb una exposició comuna en un mercat majorista de marisc, peix i animals vius. El 7 de gener del 2020 les autoritats xineses van identificar com a agent causal del brot un nou virus de la família Coronaviridae, que posteriorment s’ha anomenat SARS-CoV-2. La seqüència genètica va ser compartida per les autoritats xineses el 12 de gener. El comitè d’Emergències de Reglament Sanitari Internacional (RSI, 2005) va declarar el brot com una Emergència de Salut Pública d’Importància Internacional (ESPII) en la reunió del 30 de gener del 2020. Posteriorment, l’OMS el va reconèixer com una pandèmia global el dia 11 de març del 2020.
L’Organització Mundial de la Salut està col·laborant estretament amb experts mundials, governs i associats per ampliar ràpidament els coneixements científics sobre aquest nou virus, rastrejar-ne la propagació i la virulència i assessorar els països i les persones sobre les mesures per protegir la salut i prevenir la transmissió del brot.
Preguntes i respostes per aclarir dubtes sobre el coronavirus
Què són exactament els coronavirus?
Els coronavirus són una extensa família de virus que causen infecció en els éssers humans i en una varietat d’animals. El SARS-CoV-2 és un nou tipus de coronavirus que es va detectar per primera vegada el desembre del 2019. Aquest nou virus pot afectar les persones i produeix la malaltia COVID.
Quins símptomes té una persona infectada per coronavirus?
Els símptomes més comuns de la COVID-19 són febre, tos i sensació de manca d’aire. El període d’incubació mitjà és de 5-6 dies, amb un rang ampli de 0 a 24 dies.
El temps mitjà des de l’inici dels símptomes fins a la recuperació és de 2 setmanes quan la malaltia ha estat lleu i de 3-6 setmanes quan ha estat greu o crítica.
Alguns pacients poden presentar cansament, expectoració, dolors musculars i articulars, mal de coll, diarrea, pèrdua del gust. Hi ha persones que s’infecten però no desenvolupen cap símptoma i no es troben malament. Les persones de més de 60 anys i les que pateixen afeccions mèdiques subjacents, com malalties cardiovasculars i hipertensió arterial, diabetis, malalties pulmonars cròniques, càncer, immunodepressió, tenen més probabilitats de desenvolupar una malaltia greu.
Les persones que tinguin febre, tos i dificultat per respirar cal que busquin atenció mèdica.
Com em puc contagiar?
Actualment s’assumeix que la transmissió comença 1-2 dies abans de l’inici dels símptomes.
Una persona pot contraure la COVID-19 per contacte amb una altra que estigui infectada pel virus. La malaltia pot propagar de persona a persona a través de les gotes procedents del nas o la boca que surten quan una persona infectada tus o exhala. El contagi es produeix amb la inhalació de les gotes que queden en suspensió en l’aire que hagi escampat una persona amb COVID-19 quan tus o exhala. Per això és important mantenir-se a més de 2 metres de distància de qualsevol persona.
És important tenir en compte que aquestes gotes cauen sobre els objectes i les superfícies que envolten la persona, de manera que altres poden contraure la COVID-19 si toquen aquests objectes o superfícies i després es toquen els ulls, el nas o la boca. Segons els estudis realitzats, la permanència de SARS-CoV-2 en superfícies de coure és de 4 hores, en cartró de 24 hores, en acer inoxidable de 48 hores i en plàstic de 72 hores.
L’OMS està estudiant les investigacions en curs sobre les formes de propagació de la COVID-19 i seguirà informant sobre els resultats actualitzats.
Recomanacions per evitar el contagi
- Si us plau, #Queda’t a casa.
– Aquesta és la mesura més efectiva per controlar la propagació del virus.
– Surt al carrer només quan sigui necessari i com menys temps millor. Si poden ser 5 minuts, millor que 10.
– Planifica les teves compres d’alimentació per sortir com a màxim un cop per setmana
– Quan surtis, porta un desinfectant alcohòlic i utilitza’l sovint, especialment després de tocar qualsevol superfície
– Recorda no tocar-te ulls, nas o boca quan surtis de casa sense abans rentar-te les mans amb aigua i sabó o amb solucions alcohòliques.
– #AquestVirusElParemJunts. - Intensifica la higiene freqüent de les mans amb aigua i sabó o amb solucions alcohòliques.
- Tapa’t la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús a l’hora de tossir o esternudar, i renta’t les mans de seguida.
- Després de manipular objectes, sobretot en llocs públics, no et toquis els ulls, el nas o la boca abans de rentar-te les mans.
- No és recomanable l’ús de guants per fer la compra: és més efectiu rentar-se les mans adequadament amb aigua i sabó o amb solucions alcohòliques.
- Segueix fent servir guants d’un sol ús per a fruita, verdures…
- Evita el contacte proper: mantingues una distància prudencial mínima de 2 metres entre persones.
- Assegura una ventilació correcta de totes les estances de la casa (10 minuts tres o quatre vegades al dia).
Hi ha medicaments o teràpies que permetin prevenir o curar la COVID-19?
Tot i que alguns remeis occidentals, tradicionals o casolans poden proporcionar confort i alleujar els símptomes de la COVID-19, no hi ha proves que els medicaments actuals puguin prevenir o curar la malaltia. L’OMS no recomana l’automedicació, en particular amb antibiòtics, per prevenir o curar la COVID-19. Hi ha diversos assaigs clínics en curs amb medicaments occidentals i tradicionals. L’OMS facilitarà informació actualitzada tan aviat com els resultats dels assajos clínics estiguin disponibles.
Hi ha alguna vacuna, medicament o tractament per a la COVID-19?
Encara no. Per ara, no hi ha cap vacuna ni medicament antiviral específic per prevenir o tractar la COVID-19. No obstant això, els afectats han de rebre atenció de salut per a alleujar els símptomes. Les persones que presenten casos greus de la malaltia han de ser hospitalitzades. La majoria dels pacients es recuperen amb l’ajuda de mesures de suport.
S’estan investigant possibles vacunes i diferents tractaments farmacològics específics. Hi ha assaigs clínics en curs per posar-los a prova. L’OMS està coordinant els esforços dirigits a desenvolupar vacunes i medicaments per prevenir i tractar la COVID-19.
Qui corre risc de desenvolupar una malaltia greu?
Encara falta molt per aprendre sobre la forma com la COVID-2019 afecta els humans, però sembla que les persones de més de 60 anys i les que pateixen afeccions mèdiques subjacents, com malalties cardiovasculars i hipertensió arterial, diabetis, malalties pulmonars cròniques, càncer, immunodepressió i embarassades tenen més probabilitats de desenvolupar una malaltia greu.
Són eficaços els antibiòtics per prevenir o tractar la COVID-19?
No, els antibiòtics no són eficaços contra els virus, només contra les infeccions bacterianes. La COVID-19 és causada per un virus, de manera que els antibiòtics no serveixen per tractar-la. No s’han d’usar antibiòtics com a mitjà de prevenció o tractament de la COVID-19. Només s’han d’utilitzar per tractar una infecció bacteriana seguint les indicacions d’un metge.
L’evolució dels esdeveniments i l’esforç conjunt de la comunitat científica mundial estan generant gran quantitat d’informació que es modifica ràpidament amb noves evidències. Et recomanem que consultis només fonts oficials.
Informació revisada per Yolanda Fernández, Servei Mèdic RACC.