Com desinfectar un vehicle?
Por: RACC Blog
Durant la crisi del coronavirus la neteja i la desinfecció del nostre vehicle s’han tornat una qüestió fonamental per evitar una possible font de contagi, sobretot davant del cas d’haver transportat una persona infectada o la sospita d’haver-ho fet.
En el cas que el vehicle sigui conduït per diverses persones, amb el consegüent perill de transmissió del bacteri, és indispensable una neteja completa per evitar una font de possible contagi.
Quant temps pot durar el coronavirus al cotxe?
Segons diferents estudis publicats fins avui, el coronavirus pot arribar a resistir fins a dos o tres dies en les diferents peces metàl·liques: des de les vuit hores que resisteix en l’alumini, fins als tres dies en peces d’acer. 24 hores sobreviu en els elements de coure, entre les quals es poden incloure les monedes. En els plàstics, com els emprats al quadre de comandament, a les portes o als elements de control, la resistència és de fins a cinc dies, mentre que en els elements de tela o cuir, malgrat que no disposem d’una xifra concreta, la seva resistència és inferior als elements de major rigidesa.
En els vidres pot ser de fins a quatre dies, mentre que en el paper pot sobreviure fins a un total de cinc. Cal prestar especial atenció a guants, on pot sobreviure fins a vuit hores, o als quatre dies que roman a la fusta, que encara que no sigui un material habitual, podem portar algun element que el contingui. En l’aire la resistència és de fins a tres hores.
Havent conegut la resistència en els materials, aquests són alguns consells per a la neteja segura:
Productes de neteja i materials de protecció
Primerament, és aconsellable protegir-se de manera segura, amb màscara i guants de làtex, per evitar el contacte amb qualsevol superfície que pugui estar infectada.
L’ús de tovalloletes humides específiques és molt recomanable per a la desinfecció, encara que en cas que no en tinguem, les de nadó poden ser útils. Algun producte de neteja específic que contingui alcohol també és recomanable, tenint en compte que per a la neteja interior s’han d’usar productes amb una concentració d’alcohol mínima entre el 60 o el 70%, evitant productes amb lleixiu o aigua oxigenada i amoníac per netejar pantalles, per evitar que es deteriorin. No ens poden faltar aigua, sabó ni un drap de microfibres.
En el cas del circuit d’aire condicionat, és recomanable l’ús d’un producte desinfectant específic i la substitució del filtre del pol·len de l’habitacle.
Zones d’especial atenció
La primera recomanació és buidar per complet el vehicle d’elements externs i desinfectar-los per separat, com poden ser papers, monedes, mantes o altres; ja que poden ser una font de contagi. En aquests moments, l’ordre a l’interior de l’habitacle és primordial i rebutjar o desinfectar a consciència el màxim nombre d’elements pot ajudar-nos a evitar un contagi indesitjat.
Per a la neteja exterior, rentar-los amb aigua i sabó és recomanable, posant especial èmfasi en elements de màxim contacte, com poden ser manetes de portes i maleter, marcs de porta, sense deixar-nos els vidres per fora i, sobretot, per dintre. En aquest cas, la neteja automàtica en túnels de rentatge és la més recomanable, evitant així un possible contacte directe amb el virus, tot i que la neteja a pressió també és efectiva.
A l’interior cal tenir especial atenció en les peces de major contacte, com el volant, el canvi de marxes, el fre de mà, els comandaments (del volant, les finestretes, els reposabraços, els retrovisors, etc.), la ràdio o la pantalla tàctil. No s’han de descuidar elements poc habituals en la neteja com els cinturons, els comandaments de posicionament dels seients i la clau.
Aquests elements caldrà netejar-los amb els productes específics anteriorment descrits, a més d’aigua i sabó, evitant l’ús de productes que puguin ser corrosius per al material plàstic i evitar així que es degradin. Un mullat excessiu amb productes amb alcohol pot malmetre algunes parts, per la qual cosa és recomanable l’aplicació amb un drap. L’amoníac, el lleixiu i l’aigua oxigenada poden danyar algunes de les superfícies interiors, per la qual cosa desaconsellem fer-los servir.
Per a les tapisseries de tela, les escumes especials i el detergent en pols són la millor opció, encara que també podrem usar l’alcohol amb mesura, podent-lo diluir en aigua. En pells o cuirs sintètics, l’ús d’alcohol pot descolorir si es frega fort, per la qual cosa la seva aplicació ha de ser suau. L’ús de ceres i productes hidratants és molt recomanable després de la neteja.
Sistema d’aire condicionat
Aquest aspecte de la neteja pot ser un dels més complexos per a l’usuari, ja que el muntatge i el desmuntatge d’alguns elements poden ser complicats en alguns models de cotxe. En cas de desconeixement, haurem d’acudir a un especialista.
Després de la neteja de tots els elements del vehicle, per a la desinfecció de l’aire condicionat, haurem d’adquirir un desinfectant específic, procedint a la retirada del filtre del pol·len de l’habitacle per al seu posterior reemplaçament.
Una vegada retirat, es tanca la seva ubicació deixant-la buida, connectant la recirculació de l’aire i tancant prèviament de manera manual les sortides d’aire del quadre de comandament. Apagarem el sistema i obrirem les reixetes del quadre de comandament per aplicar la totalitat del producte amb les portes tancades, esperant 10 minuts perquè actuï. Normalment els esprais disposen d’un bloqueig per a aquesta aplicació, per la qual cosa en aquest cas podrem abandonar el cotxe durant el procés.
Posteriorment, encendrem l’aire a la màxima potència i temperatura, esperant cinc minuts, quan tornarem a muntar el filtre del pol·len (si és possible, substituint-lo).
L’últim pas és ventilar el cotxe amb les portes obertes.
Neteja amb ozó
Aquest és un tipus de neteja professional, per a la qual cosa es requereix una màquina específica, havent d’acudir a un professional. L’ozó és una forma de neteja i desinfecció ràpida amb un gas oxidant lliure de residus que actua com a microbicida, viricida, bactericida i desodoritzant. Amb aquesta mena de neteja evitarem la proliferació de possibles branques de virus, fongs i bacteris a l’interior, a més de la neutralització d’olors molestes.