Trucs per a la conducció en carreteres amb gel

Per: Claudia Casas

conducir con hielo

La conducció en carreteres cobertes de neu o gel requereix de bones habilitats de conducció, molta precaució i habilitats especials. En aquest article, et compartim alguns consells que amb la preparació adequada i seguint algunes precaucions, pots minimitzar els riscos i mantenir la seguretat en el teu viatge amb cotxe.

Tips per a conduir amb carreteres amb gel:

1. Prepara’t abans de sortir: Abans d’aventurar-te en carreteres on pugui haver-hi gel, és  molt important preparar-te amb antelació. Això inclou verificar les condicions meteorològiques i el pronòstic per a assegurar-te que és segur conduir en les dates que viatges. Si les condicions són adverses, considera canviar les dates del teu viatge si és possible.

2. Usa els pneumàtics adequats: Assegura’t que els teus pneumàtics siguin els adequats, sobretot que estiguin en bon estat, i que tinguin la pressió adequada. Els pneumàtics amb bon agarri són la clau per a mantenir el control en carreteres amb gel. Si vius en una àrea amb hiverns durs, pensa en la possibilitat d’usar pneumàtics d’hivern i cadenes per a neu.

conducción en carreteras con hielo

3. Redueix la velocitat: Un dels punts més importants per a conduir en gel és la reducció de la velocitat. Condueix més a poc a poc del que normalment ho faries i evita accelerar bruscament o frenar amb força. Això et donarà més temps per a reaccionar si alguna cosa surt malament.

4. Distància entre vehicles: Augmenta la distància entre el teu vehicle i el d’endavant. En condicions de gel, el temps de frenat és molt major, per la qual cosa necessites més espai per a detenir-te de manera segura.

5. Evita les maniobres i frenats bruscos: Evita girs i canvis de carril bruscos. Realitza totes les maniobres de manera suau i gradual per a mantenir el control del teu cotxe.

6. Llums enceses en tot moment: Has de mantenir les llums del teu vehicle enceses per a millorar la visibilitat tant per a tu com per a altres conductors. Això és especialment important en condicions de poca llum i mal temps.

7. Ves amb compte amb els ponts i passos elevats: Les superfícies elevades, com a ponts i passos elevats, tendeixen a congelar-se abans que la resta de la carretera. Tingues precaució en travessar-los i redueix la velocitat.

8. Usa adequadament els frens: Quan necessitis frenar en una carretera amb gel, utilitza el fre de manera suau i gradual. Evita frenar bruscament, ja que això pot causar derrapatges. Si el teu vehicle té frens antibloqueig (ABS), permet que funcionin com estan dissenyats.

9. El dipòsit de gasolina ha d’estar ple: Has d’intentar que el tanc de gasolina estigui ple, ja que ajuda a evitar que la humitat s’acumuli en el sistema de combustible, la qual cosa pot ser un problema en climes freds.

10. Prepara un kit d’emergència: Porta amb tu un kit d’emergència que inclogui elements com a cadenes per a neu, una pala, una manta, aliments que no caduquin, aigua i una llanterna. Aquests elements poden ser vitals si quedes encallat en una carretera gelada.

11. Mantingues sempre la calma: En cas que el teu vehicle comenci a lliscar-se o patinar, el més important és mantenir la calma. Intenta no frenar ni girar el volant de manera brusca. Gira suaument el volant en la direcció en la qual desitges anar i aplica pressió gradual al fre.

12. Considera prendre un curs de conducció: Si vius en una zona amb hiverns severs, considera prendre un curs com el de conducció segura de RACC. Aquests cursos t’ensenyaran tècniques avançades per a maniobrar de manera segura en condicions adverses.

Conduir en carreteres amb gel pot ser complicat, però seguint aquests consells i exercint precaució, pots reduir significativament els riscos. Recorda que la seguretat és el més important, i si les condicions són extremadament perilloses, és millor quedar-se a casa o buscar alternatives de transport. Mantente informat sobre les condicions del clima, planifica el teu viatge amb anticipació i compta amb una bona assegurança de cotxe com el de RACC per a assegurar-te d’arribar al teu destí de manera segura.

Potser t’interessa: Com avançar correctament en carretera

No et perdis la Guia del bon conductor