Som més agressius quan conduïm?
Por: RACC Blog
L’últim vídeo viral sobre agressivitat al volant ens mostra el conductor d’un turisme que, suposadament, atropella conscientment un motorista amb el qual sembla que es discutia.
Qualsevol reflexió que puguem fer sobre aquestes imatges s’ha de posar en condicional, ja que no se sap què havia passat abans ni què va fer que el conductor atropellés el motorista. Malgrat tot, aquest nou exemple sí que serveix per reflexionar una mica sobre els riscos d’algunes de les actituds que es prenen quan es condueix.
Nunca sabes qué tiene en la cabeza alguien con quien tienes una riña de tráfico… así que cuidado. vía whatsapp pic.twitter.com/ibHMG4vTAi
— Santiago Rubio (@itvproject_es) September 30, 2019
Quan som agressius al volant
No cal arribar a l’agressió física perquè una actitud agressiva al volant generi situacions de risc als carrers i a les carreteres. Probablement tots els conductors hem presenciat situacions de conflicte entre altres conductors –o les hem protagonitzades nosaltres mateixos– o entre conductors i vianants. I entre les “situacions de conflicte” tant hi podem incloure l’agressió física entre persones com la discussió verbal o gestual i l’ús brusc del vehicle per assetjar un altre conductor (conduint massa a prop, avançant-lo bruscament, bloquejant-lo…).
Un estudi de l’Institut Universitari d’Investigació de Trànsit i Seguretat Viària de la Universitat de València (INTRAS), va posar xifres a aquests comportaments amb uns resultats inquietants. Per exemple, entre les conductes més “lleus” recollia que un 74% de conductors espanyols havia insultat un altre usuari alguna vegada, o que un 26% havia avançat algú bruscament per intimidar-lo; entre les més greus, va assenyalar que 3 milions de conductors circulen amb un alt nivell d’agressivitat i més de 105.000 poden considerar-se “violents viaris”.
Les causes d’aquests comportaments són molt variades, però es relacionen principalment amb l’estrès, reforçat per la reacció a l’actitud d’altres conductors i per la sensació d’anonimat i impunitat que ofereix el vehicle.
Com evitar l’agressivitat
Els consells són de lògica… Als ja coneguts de descansar convenientment i preparar bé el desplaçament (especialment en viatges llargs), per intentar evitar situacions de risc per agressivitat cal afegir:
- Avisar si s’arriba més tard, per evitar l’angoixa per la pressa.
- Evitar agafar el cotxe després d’una discussió.
- Ignorar les conductes agressives d’altres conductors.
- Evitar situacions de conflicte a l’interior del vehicle (discussions de parella, disputes amb la canalla, etc.).
- Ser autoconscient de l’actitud pròpia i tractar de reconduir la sensació d’ira o nerviosisme. Es pot fer aturant el vehicle per descansar o respirant a fons.
Rememorant aquella històrica campanya de trànsit de “Si beus, no condueixis”, podríem també concloure que “Amb nervis, no condueixis”.